VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák
Az iskolai tízórainak is kiváló, divatos tramezzini (ejtsd: tramedzíni) olasz találmány, és nem egyéb, mint afféle fedett szendvics. A szokásosnál kissé nagyobb méretű, két vékony szendvicskenyérszelet közé több rétegben változatos finomságokat fektetünk, majd átlósan 2 nagy háromszögre vágjuk, és a „töltelék", valamint ujjaink tisztaságának megóvása érdekében papírszalvétába csomagoljuk. A variációknak se szeri, se száma, egy trükk azért van: a kenyérszeleteket mindig kenjük meg valamilyen krémmel-zsiradékkal, és abba nyomkodjuk bele a tetszőleges finomságokat, mert különben könnyen kicsúsznak a kenyérszeletek közül (kivált a szeletelt zöldségféle).

Fotó: Hemző Károly
Tramezzini mortadellával
és paradicsommal
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 2 kemény paradicsom
- 8-12 húsos bazsalikomlevél
- 4-8 levél fejes saláta
- só, bors
- 1 ek. citromlé
- 1/2 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 8 szelet szendvicskenyér
- 20-25 g vaj vagy 4 ek. majonéz
- 4 szelet mortadella vagy sonka (100 g)
1. A paradicsomokat megmossuk, 1/2 cm-es karikákra szeljük, megszórjuk sóval és borssal. A bazsalikom- és salátaleveleket megmossuk, konyharuhára terítve szárazra lapogatjuk. A salátaleveleket vékony csíkokra vágjuk, meghintjük sóval, borssal, a citromlével és az olívaolajjal, majd lazán összekeverjük.
2. A kenyérszeleteket (4 lehet fehér-, 4 pedig barna- vagy rozskenyér) megkenjük vajjal/majonézzel, négyet megszórunk a lecsepegtetett salátacsíkok felével. Mindegyik tetejére 1-1 – a kenyér méretére összehajtogatott – mortadella-/sonkaszeletet fektetünk, aztán az arányosan elosztott bazsalikomlevelek, a lecsepegtetett paradicsomszeletek és a maradék salátacsíkok következnek. Megkent felükkel lefelé befedjük a maradék 4 kenyérszelettel, óvatosan összenyomkodjuk, és átlósan félbevágjuk (ha speciális, erre a célra sütött, nagy kenyérszeletekkel dolgozunk, előzőleg vékonyan-szabályosan körbevágjuk őket). Tálra halmozzuk, tetejüket zöldfőszerlevélkékkel díszítjük, és papírszalvétába göngyölve fogyasztjuk.
Változatok:
Minél többféle hozzávalóból készítjük, annál finomabb. Felvágottak, hideg sültek, markáns fűszerezésű krémek, szeletelt sajtfélék, uborka, paprika, ecetes savanyúság, gyümölcsök stb. mind alkalmas arra, hogy töltelékké váljon, csak az a fontos, hogy ügyeljünk az ízek és a színek harmóniájára. Az alapozáshoz szükséges zsiradékot majonézzel, krémsajtokkal, egyéb „kencékkel" is helyettesíthetjük – ahogy tetszik...