TÉSZTASÜLTEK > Pizzák és lepények

Fotó: Hemző Károly
Margherita pizza és
cukkinis-hagymás pizza
Hozzávalók 8 személyre:
- A pizzatésztához:
- 1 ek. kristálycukor
- 50 g élesztő
- só, bors
- 12 ek. (classico) olívaolaj
- 1 kg finomliszt
- A rakományhoz:
- 800 g hámozott paradicsom (konzerv)
- 20-22 friss bazsalikomlevél
- 500 g cukkini
- 1 nagy fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 6-8 ek. olaj
- 250 g mozzarella
- 100 g füstölt sajt vagy juhsajt (pecorino)
- 15-20 szem olívabogyó
- 1+1 kk. szárított oregánó
- 1 kk. szárított bazsalikom
1. A felsorolt hozzávalókból elkészítjük a gyors pizzatésztát, azaz 7 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot, az élesztőt, 2 ek. sót és az olajat, majd a liszthez adjuk, és fényesre-hólyagosra dagasztjuk. Letakarjuk, 20 percig kelesztjük.
2. A paradicsomot leszűrjük, nem túl vékony csíkokra szeljük vagy lazán szétnyomkodjuk, lecsepegtetjük. A bazsalikomlevélkéket leöblítjük, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit nem túl apróra vágjuk és a paradicsomhoz keverjük. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A cukkinikat és a hagymát felkarikázzuk. 2 ek. olajban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a cukkinit és az áttört fokhagymát, egy kevés sót és borsot, élénk tűzön 5 percig pirítjuk. A mozzarella-gombócokat kiemeljük a levükből, vékonyan felszeleteljük. A sajtot megreszeljük, az olívabogyókat lecsepegtetjük.
3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. 4-8 kisebb-nagyobb átmérőjű pizzaformát (vagy 2 peremes, 30x40 cm-es tepsit) vékonyan kikenünk olajjal.
4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk (az ügyesebbek erőteljesen a gyúródeszka lapjához csapkodhatják...), 4-8 kisebb-nagyobb korongra (vagy 2 tepsinagyságú tésztalapra) nyújtjuk-formázzuk, a pizzaformákba/tepsikbe terítjük, a széleket kissé felmagasítjuk, közepüket villával megszurkáljuk, és vékonyan megkenjük olajjal. Szegélyükön 2-2 cm-t szabadon hagyunk, arányosan elosztva valamennyit megkenjük a bazsalikomos paradicsommal, megszórjuk sóval, szárított bazsalikommal és oreganóval, majd 20 percig sütjük.
6. A Margherita pizzához elrendezzük a paradicsom tetején a mozzarellát. A cukkinis-hagymás pizzához a paradicsom tetejére halmozzuk a pirított zöldséget, megszórjuk a reszelt sajttal és az olívabogyóval. Mindkettőt meglocsoljuk kevés olajjal, és már csak annyi időre tesszük vissza a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon (10-12 perc). A félretett bazsalikomlevélkékkel díszítjük, frissen-forrón tálaljuk.
Tippek:
Mélyhűtött pizzatésztából vagy elősütött pizzalapokból nagyon gyorsan elkészíthető.
Érdekességek:
1889 nyarát I. Umberto olasz király és Margherita királyné szokás szerint Capodimonte-ban, a nyári rezidenciában töltötte. Úgy hírlik, hogy az olaszok szépséges és szeretett királynéja elunta az udvari konyha ízeit, és arra szottyant kedve, hogy megkóstolja a pórias pizzát. Tüstént a palotába hívatták Nápoly leghíresebb pizzasütőjét, bizonyos don Raffaele Esposito nevezetűt és feleségét, donna Rosát, aki felülmúlhatatlan tésztacsapkodó hírében állott, míg férjura a tésztapörgetésnek volt művésze. Nos, mindjárt háromféle pizzát készítettek: egy hagyományosat (sertészsírral, sajttal, bazsalikommal), egy másik kedvencet (olajjal, paradicsommal, fokhagymával) és az olasz trikolór jegyében egy teljesen újat: piros paradicsommal, fehér mozzarellával és zöld bazsalikommal. Margherita királynénak ez utóbbi nyerte el legfenségesebb tetszését, így don Raffaele másnap már Margherita pizza néven reklámozta legújabb kreációját...
Italajánlat:
Könnyű félszáraz vörösbor