DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok
Egyszerű, finom, klasszikus olasz dessszert a „panna cotta” névre hallgató
vaníliás főzött tejszínkrém, amelyet különféle gyümölcsmártásokkal, csokoládé-
vagy karamellöntettel szoktak fogyasztani.

Fotó: Hemző Károly
Fügés tejszínkrém
karamellöntettel
Eredeti neve: Panna cotta
Hozzávalók 4 személyre:
- 9 lap (15 g) zselatin
- 4 dl tejszín
- 2 dl tej
- 80 g kristálycukor
- 1 vaníliarúd
- Továbbá:
- 80 g kristálycukor
- kisujjnyi fahéj
- 2 dl+1 kk. tejszín
- 4 ek. rum
- 4-8 érett füge
1. A zselatinlapokat beáztatjuk bő hideg vízbe. A tejszínt, a tejet és a cukrot lábaskába tesszük. Hozzáadjuk a felhasított vaníliarudat és a belsejéből késheggyel kiemelt vaníliapépet, jól összeforrósítjuk (ügyeljünk arra, hogy ne forrjon fel!). Lehúzzuk a tűzről, kiemeljük belőle a vaníliarudat, beletesszük a kinyomkodott zselatint, és olvadásig keverjük.
2. Hideg vízfürdőbe állítva langyosra hűtjük a krémet, aztán 4 db hideg vízzel kiöblített, 1,5-1,8 dl-es sima vagy cakkos oldalfalú felfújt- illetve pudingformába öntjük, és hagyjuk egészen kihűlni. Lazán letakarjuk, betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen (4 óra).
3. A karamellöntethez a kristálycukrot felforrósított edénykében világosbarnára pirítjuk, felöntjük 1 dl vízzel, hozzáadjuk a fahéjat, és mérsékelt tűzön sűrű sziruppá főzzük (ügyeljünk arra, hogy a cukor ne piruljon túl, mert ha megég, keserű lesz az öntet is!). Folyamatosan keverve hozzáadunk 2 dl tejszínt, további 2-3 percig főzzük-sűrítjük, hagyjuk kihűlni. Kiemeljük belőle a fahéjat és a rummal illatosítjuk.
4. Tálalás előtt a formák belső szegélyén késheggyel éppen csak fellazítjuk a krémet, a formákat 3-4 másodpercre óvatosan meleg vízbe mártjuk, majd kistányérokra borítjuk belőlük a krémet. Körbelocsoljuk a karamellöntettel, amelybe a maradék 1 kk. tejszínből pöttyöket cseppentünk, és késheggyel belehúzunk. A fügéket puha kendővel megtörölgetjük, félbe-negyedbe vágjuk és a kupolák tetejére, illetve mellé csinosítjuk.
Tippek:
A vaníliatokot vétek volna kidobni, mert az egyszeri használat után erősen aromás marad. Langyos vízzel jól lemossuk, szárazra törölgetjük, 1 napig száradni hagyjuk, majd csavaros üvegbe zárjuk, és további felhasználásra félretesszük. Például kettétörjük, és beleágyazzuk porcukorba – 2 hét múlva mennyei illatú porcukrunk lesz, de úgy is lehet, hogy a majdnem száraz vaníliatokat kisebb darabokra tördeljük, hagyjuk egészen megszáradni, aprítógépben finomra pörgetjük és úgy keverjük a porcukorhoz (ezzel házi bourbon vaníliás cukrot készítünk).
Elkészítési idő:
40 perc
+ 4 óra hűlési idő
Energiatartalom:
572 kcal/adag
Nehézségi fok: