HÚSÉTELEK > Pulykahússal

Fotó: Hemző Károly
Pulykacomb
burgonyagaluskával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 felső, bőrös-csontos pulykacomb (kb. 1 kg)
- 1 ek. pulykafűszersó
- 2 fej fokhagyma
- 2 nagy fej hagyma
- 1 ág rozmaring (10 cm-es)
- 2 ek. olaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 500 g főzni való burgonya
- só, bors
- 1 ek. vaj/margarin
- 1 dl tej
- őrölt szerecsendió
- 1-2 paradicsom
- 2-3 szál petrezselyem
1. A húst leöblítjük, bedörzsöljük a fűszersóval, sütőedénybe tesszük. Mellédobjuk a hámozatlan, félbevágott fokhagymafejeket, a meghámozott, gerezdekre szelt hagymákat és a rozmaringot, végül meglocsoljuk az olajjal és aláöntjük a bort. 180° C-os sütőben, fedő alatt puhára pároljuk, majd fedetlenül pirosra sütjük (1 óra+25 perc).
2. A körethez a burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük (20 perc). Leszűrjük, megtörjük, hozzáadjuk a vajjal/margarinnal felforrósított tejet, ízlés szerint sót és 1 csipet szerecsendiót. 2 egymásba forgatott, öblös evőkanállal galuskákat szaggatunk ki belőle, tálra rendezzük, melegen tartjuk.
3. A pulykasültet tálra emeljük, körberakjuk a pecsenyelében párolt fokhagymával és hagymával, néhány burgonyagaluskával és paradicsomgerezddel. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, megöntözzük vele a burgonyagaluskákat, megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. A húst (ahogyan a csont engedi) csak az asztalnál szeleteljük-bontjuk kisebb darabokra. Olívaolajjal készített, bazsalikomos-hagymás paradicsomsaláta illik hozzá.
Tippek:
– Hidegen is remek!
– Jó vendégváró, hiszen a húst jó előre, akár előző nap is megpárolhatjuk, így tálalás előtt csak sütni-pirítani kell.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé