EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Fotó: Hemző Károly
Cukkinis-húsos
rakott makaróni
Eredeti neve: Pasticcio di maccheroni
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g cukkini
- 1 közepes fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3+2 ek. (classico) olívaolaj
- 400 g darált bárány- vagy sertéscomb
- 2 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g/doboz)
- 1 ek. paradicsompüré
- 1/2 kk. szárított oregánó
- só, bors
- 300 g makaróni (csőtészta)
- néhány bazsalikomlevél
- A mártáshoz:
- 30 g vaj/margarin
- 30 g finomliszt
- 4 dl tej
- szerecsendió
- 2 tojássárgája
- 80 g reszelt edami vagy trappista sajt
1. A raguhoz a hámozatlan cukkinit apró kockákra, a hagymát és fokhagymát finomra vágjuk. 3 ek. olívaolajban fehéredésig pirítjuk a darált húst, rádobjuk a hagymát, a fokhagymát és a cukkinit, élénk tűzön 5-6 percig forgatjuk, aztán hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét, az oregánót, ízlés szerint sót és borsot, félrebillentett fedő alatt 25-30 percig főzzük.
2. A mártáshoz sárgára pirítjuk a vajban/margarinban a lisztet, simára keverjük a tejjel, besűrítjük, langyosra hűtjük. Sóval, borssal, 1-2 csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, végül belekeverjük a tojássárgákat és a sajtot.
3. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, meglocsoljuk 2 ek. olívaolajjal, felét mélyebb tűzálló tálba terítjük. Megkenjük a ragu, majd a mártás felével, aztán a maradék tészta, ragu és mártás következik.
4. 200 °C-os sütőben 35-40 percig, enyhe pirulásig sütjük. 10 percig pihentetjük, azután bazsalikommal díszítjük, és a sütőedényben, kisebb-nagyobb kockákra vágva, melegen, de nem tűzforrón tálaljuk.
Változatok:
Készíthetjük
– darált pulyacombbal, marhahússal;
– görögösen, azaz elsősütött padlizsánszeletekkel, kecske- vagy juhsajttal is.
Italajánlat:
Könnyű száraz vörösbor