LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Kukoricás
paradicsomleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 750 g paradicsom
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 apró chilipaprika vagy 1 - 2 csipet chilipor
- 1 ek. olaj
- 1 ek. paradicsompüré
- 1 ek. zöldséges ételízesítő
- 1/2 kk. szárított oregánó
- só, bors
- 1 kk. kristálycukor
- 2 cső főtt vagy 1 kis doboz konzerv csemegekukorica (200-250 g)
- 150 g kígyóuborka vagy cukkini
- 4 kk. (extra vergine) olívaolaj
- 4 bazsalikombóbita
1. A paradicsomokat megmossuk, (1 kivételével) 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, magjaikat eltávolítjuk, húsukat felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a chilipaprikát felaprózzuk (ha gyerek is kap belőle, elhagyjuk).
2. A hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsompürét, 1 perc múlva a paradicsomot, az ételízesítőt, az oregánót és a chilipaprikát. Felöntjük 1 liter vízzel, mérsékelt tűzön 25-30 percig főzzük, majd botmixerrel péppé turmixoljuk, utánasózzuk, frissen őrölt borssal és a cukorral ízesítjük.
3. A kukoricacsöveket kettétörjük, vágutt felükre állítva körben levágjuk a torzsákról a kukoricaszemeket (ha konzervből készítjük, a kukoricát szűrőtálba csúsztatjuk, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lerázzuk róla a vizet). Az uborkát/cukkinit megmossuk, hámozatlanul apróra felkockázzuk. 4-4 evőkanálnyit mindkettőből félreteszünk, a többit a leveshez adjuk, átforrósítjuk.
4. A levest mélytányérokba szedjük, meglocsoljuk olívaolajjal (azzal a fajtával, amelyet salátához használunk), tetejére szórjuk a félretett kukorica-uborka/cukkini keveréket. Az ugyancsak félretett, gerezdekre szelt paradicsommal, valamint a bazsalikombóbitákkal díszítjük. Fokhagymával bedörzsölt, olívaolajjal meglocsolt pirított házikenyeret vagy ciabattát kínálhatunk hozzá.
Tippek:
– Készíthetjük 2 doboz konzerv hámozott paradicsomból is (400 g/doboz), amelyet levével együtt adunk az ételhez.
– Hidegen, jól behűtve is remek!