TÉSZTASÜLTEK > Kenyerek
A sokoldalú kenyértésztából nem csupán megunhatatlan pizzákat, de különféle finomságokkal gazdagított, már-már süteményszámba menő fonatokat, koszorúkat, bucikat vagy kedvünk-fantáziánk szerint való, változatos kenyérféléket is süthetünk. Ez a fonott kenyér Toszkána ajándéka.

Fotó: Hemző Károly
Olívás-diós
kenyérfonat
Hozzávalók 2 fonathoz, illetve 20 szelethez:
- A tésztához:
- 300 g finomliszt
- 250 g teljes kiőrlésű finomliszt
- 1,5 dl tej
- 20 g élesztő
- 1 ek. kristálycukor
- 2 dl víz
- 1 csapott ek. só
- 5 ek. (classico) olívaolaj
- Továbbá:
- 1 kis ág rozmaring (10 cm-es)
- 80 g dió
- 80 g kimagozott zöld olívabogyó
- 120 g ementáli vagy gouda vagy edami sajt
- feketebors
- 1 kk. olaj
- 1 tojás
1. Mélyebb (kelesztő-)tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a közepébe készített mélyedésbe öntjük a langyos tejben elkevert élesztőt és cukrot, letakarjuk. 5 perc múlva hozzáadjuk a langyos vízben feloldott sót, végül az olívaolajat, és hólyagos, rugalmas tésztává dagasztjuk (ha túl kemény, további 1/2-1 dl langyos vizet adunk hozzá). Letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelesztjük
2. A rozmaringlevélkéket finomra, a diót és az olívabogyókat darabosra, a sajtot apró kockákra vágjuk.
3. A tésztát lisztezett munkalapon kihuzogatjuk, belegyúrjuk a diós-olívás keveréket, a rozmaringot, a sajtot, végül néhány tekerésnyi frissen őrölt borsot, és két cipóra osztjuk. Az egyikből 25 cm-es rudat formálunk, 3 darabra vágjuk, 50 cm-es rudakra sodorjuk, hármas fonással megfonjuk, és sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük. Ugyanígy járunk el a másik cipóval is, majd konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük.
4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, aljára beteszünk egy meleg vízzel félig felöntött edénykét (a jó kelt tészta süléséhez gőz kell!). Elkeverjük az olajat a tojással, megkenjük vele a fonatok tetejét, és 35-40 percig sütjük.
5. A sütőből kivéve azonnal megkenjük 1-2 ek. hideg vízzel, kissé hűlni hagyjuk, aztán rácsra emeljük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tippek:
− Készíthetjük 500 g fehér tönkölybúzalisztből is (TBL 70).
− Konyharuhával bélelt, jól záródó dobozban tárolva 1-2 napig friss marad (a konyharuha „páraszabályzóként” működik). Egyben vagy szeletelve jól bírja a mélyhűtőt.
Italajánlat:
Könnyű vörösbor vagy rozé