2020. október 25.
Bianka napja van

TORTÁK > Házias torták

Kivételesen a tészta kerül a szilva tetejére és nem fordítva, így amikor megsül,
és gyümölcsös oldalával fölfelé tálra borítjuk, a mag helyére egy-egy szem
ropogós mandulát illesztünk − ettől aztán olyan vidám és pöttyös lesz, mint
Bambi, az őzike...


Fotó: Hemző Károly

Borított mandulás
szilvatorta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 1 narancs
  • 30 kisebb szem szilva
  • 120 g vaj/margarin
  • 50 g hámozott mogyoró
  • 120 g finomliszt
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 100 g+1 ek. porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 4 tojás
  • 3 ek. szilvapálinka
  • 30-35 szem hámozott mandula
A
B
C
D
E
F
G

1. A narancsot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk. A szilvaszemeket ugyancsak megmossuk, felitatjuk róluk a vizet, majd kettévágjuk és kimagozzuk.

2. A tésztához a vajat/margarint felolvasztjuk. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, alját vékonyan kikenjük olvasztott vajjal/margarinnal, és magházukkal lefelé sűrűn kirakjuk felezett szilvaszemekkel (A). A maradék szilvát gerezdekre szeljük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A mogyorót megdaráljuk vagy aprítógépben finomra vagdaljuk, aztán összekeverjük a liszttel és a fahéjjal. 100 g porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a tojásokat habosra-fehérre keverjük. Belereszeljük a narancs héját (B), több részletben hozzáadjuk a mogyorós lisztet (C), a langyos vajat/margarint (D), végül a pálinkát. A szilva tetejére öntjük-simítjuk (E), belenyomkodjuk a maradék szilvagerezdeket, és középső bordamagasságra állított rácson 35-40 percig sütjük (tűpróba!).

4. A mandulát serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül, folyamatosan keverve világosdrappra pirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy a forró serpenyőben továbbpirulva meg ne égjen!

5. Kivesszük a tortát a sütőből, 5 percig a formában pihentetjük (nem lesz túl magas!), majd meglazítjuk és leemeljük róla a karikát, oldaláról pedig lehántjuk a sütőpapírt. Tetejét megszórjuk 1 ek. porcukorral (F), ráfektetünk egy méreténél valamivel nagyobb sütőpapírlapot, aztán a tortarácsot, és határozott mozdulattal megfordítjuk (G). Azonnal leemeljük a tetejéről, azaz aljáról a fém tortalapot és a sütőpapírt, végül a szilvák üregébe illesztjük-nyomkodjuk a mandulaszemeket, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor lapos tálra csúsztatjuk, és tortaszerűen szeleteljük. Kisebb szemű, nem túl érett naktarinnal is finom!

Tippek:

– Fahéjjal illatosított, krémsűrűségűre felvert tejszínhabot, illletve szilvamártást kínálhatunk mellé: 30 kisebb szem szilvát megmosunk, kimagozzuk, lábaskába tesszük. Hozzáadunk 80 g kristálycukrot, 2 ek. citromlét, 1 dl vörösbort, 1/2 kk. őrölt fahéjat, 1/4 kk. őrölt szegfűszeget (esetleg ugyanennyi gyömbért), majd mérsékelt tűzön 10 percig főzzük. 1 dl hideg borban/vízben elkeverünk 2 csapott ek. étkezési keményítőt vagy vaníliás pudingport, a szilvához adjuk, és éppen csak besűrítjük (1 perc). Hagyjuk langyosra hűlni, végül szilvapálinkával, rummal vagy egyéb illatos likőrrel „bolondítjuk”.
– A sütőben sült mandula egyenletesebben pirul meg, mint a serpenyőben sült, ezért érdemes belőle nagyobb mennyiséget készíteni. A mandulát sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, 220-240 °C-ra felforrósított sütőben, 2-3 percenként lazán megkeverve világosdrappra pirítjuk, majd sütőpapírostul kiemeljük a tepsiből, és hagyjuk egészen kihűlni. Csavaros üvegbe zárva sokáig ropogós marad!

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

280 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Vitaminsaláta
rokfortos öntettel

Szilvás rózsatorta

Szerencsegomba
tojásból

Gombás táska

Káposztás
palacsinta

Sajtkrémes
mártogató

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Sonkás és
sajtos roló

Ringlis
krumplisaláta

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Sajtos-sonkás
papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: