TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül

Fotó: Elendel
Spagetti szicíliai
padlizsánraguval
Eredeti neve: Spaghetti alla caponata
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g padlizsán
- 150 g paradicsom
- 150 g hagyma
- 2 szál szárzeller
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 50 g kimagozott vagy paprikával töltött olívabogyó
- 1 ek. kapribogyó
- 2+6+2 ek. (classico) olívaolaj
- 1 ek. kristálycukor vagy 2 ek. méz
- 1/2 dl borecet
- 400 g spagetti
- 4 bazsalikombóbita
- 40 g parmezán sajt
1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A padlizsánt – ha nem túl vastag a héja, hámozatlanul – 2x2 cm-es kockákra vágjuk, összekeverjük 2 ek. sóval (hogy kesernyés levét kidobja), műanyag szűrőtálban 30 percig pihentetjük. A paradicsomokat meghámozzuk, magjaikat-levüket eltávolítjuk, húsukat felaprózzuk. A hagymát és a szárzellert vékony karikákra, az olíva- és a kapribogyókat darabosra vágjuk.
2. 2 ek. olívaolajban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, a zellert, az olíva- és a kapribogyót, mérsékelt tűzön 10 percig főzzük.
3. A padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, és 6 ek. olívaolajban, folyamatosan kevergetve aranybarnára sütjük (4-5 perc). Hozzáadjuk a paradicsomos mártást, a cukrot és a borecetet, élénk tűzön további 3-4 percig főzzük, csak a végén sózzuk (az olíva- és kapribogyó eredendően sós!), ízlés szerint borsozzuk.
4. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lazán összeforgatjuk a maradék 2 ek. olívaolajjal. 4 mélytányérba szedjük, tetejére halmozzuk a padlizsánragut, bazsalikombóbitákkal díszítjük, és a frissen reszelt parmezán sajt kíséretében tálaljuk.
Italajánlat:
Félszáraz, könnyű vörösbor vagy rozé