2020. július 6.
Csaba napja van

TORTÁK > Házias torták

A pillekönnyű piskóta semleges íze ideális alap a vanília, fahéj és a pirított cukor rafinált aromájának érvényesítésére. Elkészítése nem kíván különösebb gyakorlatot, kezdők is bátran próbálkozhatnak vele!

Fotó: Hemző Károly

Szőlős nektarintorta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • A tésztához:
  • diónyi lágy vaj/margarin
  • 2 nagy tojás
  • 90 g finomított kristálycukor
  • 90 g finomliszt
  • A töltelékhez:
  • 4 nagy nektarin
  • 40+40 g kristálycukor
  • 2 ek. citromlé
  • 1 dl száraz fehérbor vagy szőlőlé
  • kisujjnyi fahéj
  • 100 g csemegeszőlő
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 1 kk. porcukor
A
B
C
D
E
F

1. A vajjal/margarinnal kikenünk és liszttel meghintünk egy 26 cm átmérőjű, cakkos oldalfalú, domborított-mélyített aljú gyümölcstortaformát (a felesleget kirázzuk belőle). A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.

2. A tésztához a tojásokat 2 ek. forró vízzel, magas fordulatszámon 1 percig keverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, és közepes fordulatszámon habosra-fehérre keverjük (A). Beleszitáljuk a lisztet, óvatosan összedolgozzuk, a formába szedjük, tetejét elsimítjuk (B), majd középső bordamagasságra állított rácson 15-20 percig sütjük. A formában hagyjuk langyosra hűlni, aztán meghintjük 1 ek. porcukorral, tetejére sütőpapírlapot fektetünk, és határozott mozdulattal megfordítjuk. Leemeljük a formát a tésztáról, hagyjuk teljesen kihűlni (C).

3. A töltelékhez a nektarinokat forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk (D), félbevágjuk, magjukat kiemeljük. 40 g cukrot aranybarnára pirítunk, felöntjük a citromlével és a borral/szőlőlével, beletesszük a nektarinokat és a fahéjat, majd szelíd tűzön addig forraljuk, amíg a cukor teljesen fel nem olvad (egyszer óvatosan megfordítjuk a szirupban a nektarinokat). A szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve szárazra töröljük.

4. A pudingport elkeverjük 1/2 dl hideg tejjel. A többit felforrósítjuk a maradék 40 g cukorral, majd vékony sugárban a pudingos tejhez öntjük, gyöngyözve forrdogáló vízfürdőbe állítjuk, és folyamatosan keverve besűrítjük. A habüstöt/edényt jégkockákkal lehűtött vízbe állítjuk, a puding tetejét meghintjük a porcukorral (hogy meg ne bőrösödjön), és 3-4 percig hűlni hagyjuk.

5. A tésztát csipkepapírral bélelt lapos tálra fektetjük. Üregét-belsejét megkenjük a nektarin sűrű levével, beleöntjük-simítjuk a pudingot (E), tetejét kirakjuk a nektarinokkal. Vékonyan bevonjuk-megfényezzük a karamelles mártással (F) (ha időközben sűrűre hűlt volna, kissé felmelegítjük), a közökbe ültetjük a szőlőszemeket, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor citromfűlevélkékkel díszíthetjük.

Fontos:

Mivel a krémtől az amúgy is puha piskótalap még puhább lesz, néhány órán belül tanácsos elfogyasztani a tortát (ha túllágyul a tészta, nehéz szépen szeletelni-tálalni!).

Tippek:

– Gyorsabb (de nem finomabb!), ha készen vásárolt, 26 cm átmérőjű, cakkos szegélyű gyümölcstortalappal készítjük.
– A puding alá szórhatunk 1-2 ek. pirított mandulapálcikát vagy darabosra vágott diót is.
– Szőlő helyett használhatunk málnát, kékáfonyát, szedret; szezonon kívül pedig ezek mélyhűtött vagy jól lecsepegtett befőtt változatát is.

Italajánlat:

Édeskés desszertbor, sherry, portói, tokaji

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+1 óra

Energiatartalom:

178 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gyors szilvatorta

Nagymama
diótortája

Szilvás rózsatorta

Sárgabarackos
sziromtorta

Cseresznyés
túrótorta

Habcsókos parfétorta

Gyömbéres
sütőtöktorta

Kakaós
körtetorta

Lúdlábtorta

Gesztenyetorta

Borított mandulás
szilvatorta

Húsvéti mogyorós
ananásztorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: