2019. szeptember 18.
Diána napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

A zsályával-fokhagymával bolondított hústekercsekből formás csigákat készíthetünk, amelyeket nem csak grillen, de serpenyőben vagy tepsiben
is megsüthetünk. A szelídebb ízvilágú, pirított cukkini és paradicsom
remek kímélő köret hozzá, de az étkesebbek kedvéért kínálhatunk mellé
néhány szem fóliában sült krumplit is.


Fotó: Hemző Károly

Zsályás húscsigák

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 hosszúkás szelet sovány sertéscomb (600 g)
  • só, bors
  • 4 dundi gerezd fokhagyma
  • 8 nagyobb zsályalevél
  • 8 szelet bacon
  • 2+2+2 ek. olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 nagy fej hagyma
  • 600 g cukkini
  • 400 g kemény paradicsom
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 8-10 bazsalikomlevél

1. Folpackkal letakarva kissé kiverjük a hússzeleteket, megszórjuk sóval és borssal, megkenjük 1-1 gerezd áttört fokhagymával, beterítjük 2-2 zsályalevéllel és baconszelettel. Szorosan feltekerjük, majd egyenlő távolságot tartva 3-3 fogvájóval megtűzzük őket, és a fogvájókkal párhuzamosan 4 darabra vágjuk. Vágott felükre fordítva tenyérrel kissé ellapítjuk, kerekre igazítjuk.

2. 2 ek. forró olajban megkapatjuk a csigák mindkét oldalát (5 perc), hozzáadjuk a bort és a  gerezdekre szelt hagymát, fedő alatt puhára pároljuk (25-30 perc).

3. A körethez serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, megpirítjuk benne a vékony karikákra gyalult cukkinit, tálba csúsztatjuk, melegen tartjuk. A serpenyőbe öntjük a maradék 2 ek. olajat, belefektetjük a felszeletelt paradicsomot, megszórjuk a fűszerkeverékkel, 2 percig pirítjuk, aztán megfordítjuk, és még 2 percig pirítjuk. Csak a végén sózzuk, a cukkini tetejére csúsztatjuk, meghintjük frissen őrölt borssal.

4. A húscsigákat tálra rendezzük, megöntözzük a pecsenylével- és aljjal, bazsalikommal vidámítva, a cukkiniköret kíséretében tálaljuk. Héjában sült vagy petrezselymes burgonya illik hozzá.

Fontos:

Ha a húscsigákat faszénparázs fölött készítjük, mindkét oldalukat megkenjük olajjal, alutepsibe sorakoztatjuk, és többször megforgatva sütjük pirosra (15-20 perc). Ha közvetlenül a rostra helyezzük, a lecsöppenő zsiradék belobbantja a parazsat és megég a hús!

Tippek:

Csípős grillmártást kínálhatunk hozzá:
1 közepes fej  hagymát és 2-3 gerezd fokhagymát meghámozunk, felaprózunk. 1/2-1 hegyes csípős/chilipaprika ereit-magjait a kívánt csípősség mértékében meghagyjuk, illetve eltávolítjuk. Mindhármat 2 ek. felforrósított (classico) olívaolajra dobjuk, 1 percig pirítjuk, aztán hozzáadunk 1 kis doboz (400 g) felaprózott paradicsomot levével együtt és 3-4 szál leöblített, száráról lecsipkedett kakukkfüvet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, félrebillentett fedő alatt 20 percig forraljuk-sűrítjük, végül csinos tálkába szedjük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

525 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Sültcukkini-saláta

Rukolás-rokfortos
saláta

Grillmártások

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Szalonnás
zöldbabköret

Hideg pulykasült
mediterrán salátával

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Marinált zöldségek

Sonkás grissini
dinnyével
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: