2020. január 20.
Sebestyén napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Húsos-tárkonyos
zöldbableves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g marhalábszár vagy stefánia, illetve sertéscomb
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-1 paradicsom és zöldpaprika
  • 4 ek. olaj
  • 1 kk. édes-nemes pirospaprika
  • só, bors
  • 250 g sárgarépa
  • 150 g krumpli
  • 250 g zöldbab
  • 2 erőleveskocka
  • 6-8 levél friss vagy 1/4 kk. őrölt tárkony
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. rétes- vagy rizsliszt
  • tárkonyecet vagy citromlé
  • 1-2 zöldhagymaszár vagy snidling

1. A húst leöblítjük, apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, mindkettőt felaprózzuk.

2. Az olajat felforrósítjuk, fehéredésig pirítjuk-forgatjuk benne a húst, hozzáadjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a pirospaprikát, a paradicsomot és a zöldpaprikát. Mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (45-50 perc), félidőben kissé megsózzuk, azaz pörköltet készítünk.

3. A sárgarépát, a krumplit és a zöldbabot megtisztítjuk, a krumplit apró kockákra, a répát vékony karikákra, a zöldbabot 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Felforralunk 1,2 liter vizet, belemorzsoljuk a leveskockákat, hozzáadjuk a zöldségeket, végül a finomra aprított tárkonyt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük.

4. A húshoz adjuk a zöldséges levest, felforraljuk. A tejszínben és 2 merőkanál levesben simára eldolgozzuk a rétes-/rizslisztet, a leveshez keverjük, azaz behabarjuk, és mérsékelt tűzön 2-3 percig forraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, 1-2 ek. tárkonyecettel savanyítjuk. Felkarikázott zöldhagymaszárral/snidlinggel és/vagy tárkonnyal díszítve kínáljuk.

Megjegyzések:

Ízeiben-jellegében nagyon hasonlít az immár klasszikus palóc- vagy más néven Mikszáth-leveshez, amely mindössze annyiban különbözik ettől, hogy bárány-/birkapörköltből készítik, tesznek bele babérlevelet és köménymagot is, tárkony helyett pedig friss kaporral ízesítik.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

328 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Görög zöldbableves
feta sajttal

Szalonnás
zöldbabköret

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Kacsaleves
tojácsillaggal

Francia zöldbabos
pulykaleves

Csirkeleves
tojáskocsonyával

Zöldbabos-paradicsomos
krumplisaláta

Tavaszi
csirkeraguleves

Zöldbabos-
paradicsomos babsaláta

Zöldségleves májgaluskával

Erőleves
sonkás tortellinivel

Nizzai saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: