DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok

Fotó: Hemző Károly
Mézes-pisztáciás
dinnyenyársak
Hozzávalók 12 nyárshoz:
- 1 közepes sárgadinnye (800 g)
- 1 vastag szelet görögdinnye (1 kg)
- 1 kisebb fürt nagy szemű, muskotályos szőlő (250 g)
- 30 g natúr (sótlan) pisztácia
- 1 nagy citrom
- 5 ek. dinnyevodka
- 200 g méz
- 4 mentabóbita
1. A sárgadinnyét megmossuk, a görögdinnye héját tisztára törölgetjük. A sárgadinnyét kettévágjuk, magjait kiemeljük, karcsú gerezdekre szeljük, majd kivágjuk a gyümölcshúst a héjakból, és kb. 4x4 cm-es kockákra aprózzuk. Amennyire lehet, a görögdinnyéből is eltávolítjuk a magokat, és a sárgadinnyével azonos kockákra vágjuk. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve szárazra töröljük.
2. A kétféle dinnyekockákat és a szőlőszemeket szép változatosan 12 bambuszpálcikára tűzzük, hosszúkás tálra rendezzük, gondosan lefedjük, és legalább 2 órára behűtjük.
3. A pisztáciát darabosra vágjuk, serpenyőbe szórjuk, és zsiradék nélkül ropogósra pirítjuk. Azonnal lapostányérra csúsztatjuk (a forró serpenyőben túlpirul és keserű lesz!), hagyjuk kihűlni.
4. A citrom levét kinyomjuk, majd a dinnyevodkával együtt a mézhez szűrjük. Tálaláskor meglocsoljuk vele a dinnyenyársakat, megszórjuk a pisztáciával, és mentabóbitákkal díszítve kínáljuk. Biztos siker!
Tippek:
– Készíthetjük úgy is, hogy a mézet aranybarnára pirítjuk, felöntjük a citromlével és 1 dl fehérborral, sűrűre beforraljuk, a dinnyevodkával illatosítjuk, és forrón kínáljuk a behűtött nyársakhoz.
– Ha natúr pisztáciára van szükségünk, de csak pirított-sós áll rendelkezésünkre, kibontjuk csonthéjából, leforrázzuk, 15 percig fedő alatt pihentetjük, majd leszűrjük, leöblítjük, és még egyszer megismételjük a műveletet. Ezután kipattintjuk a héjából, konyharuhára terítve hagyjuk megszikkadni, a többi ugyanaz.
Elkészítési idő:
30 perc
+ 3-4 óra hűlési idő
Energiatartalom:
124 kcal/nyárs
Nehézségi fok: