SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g krumpli
- só, bors
- 1 ek. fehérborecet
- 200 g zöldhüvelyű bab
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. tökmag
- 1/2 sárgadinnye (400 g)
- néhány salátalevél
- A mártáshoz:
- 1 csokor snidling
- 1 szál borsikafű
- 100 g majonéz
- 1 citrom leve
- 1 dl főzőtejszín
- Worcester-szósz
1. A krumplit meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, enyhén sós, a borecettel ízesített vízben megfőzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni.
2. A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, 3-4 cm-es darabokra vágjuk, és egy másik edényben, a fokhagymával együtt, sós vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A tökmagot serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.
3. A dinnye magjait eltávolítjuk, a gyümölcshúsból karalábévájóval golyókat formálunk, salátástálba tesszük. Hozzáadjuk a krumplit és a zöldbabot, megszórjuk a tökmaggal. A salátaleveleket megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, és megdíszítjük velük a tál szegélyét.
4. A mártáshoz a snidlinget és a borsikafüvet leöblítjök, lerázzuk róluk a vizet, apróra vágjuk. A majonézt simára keverjük a citromlével, a tejszínnel, 1 kk. Worcester-szósszal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül hozzáadjuk a zöldfűszereket, de csak tálaláskor az asztalnál forgatjuk össze a salátával. Azonnal fogyasztható, könnyű egytálsaláta.