VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Sonkás-sajtos
töltött lepény
Eredeti neve: Foccaccia al prosciutto
Hozzávalók 2 lepényhez:
- A tésztához:
- 3,5 dl víz
- 25 g élesztő vagy 1 tasak instant élesztő
- 1 ek. só
- 1/2 ek. kristálycukor
- 6 ek. (classico) olívaolaj
- 500 g finomliszt
- A paradicsomkrémhez:
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. (classico) olívaolaj
- 1/2 doboz felaprózott paradicsom (200 g)
- tengeri só, bors
- 1/4 kk. kristálycukor
- Továbbá:
- 100 g paprikával töltött olívabogyó
- 1 kisebb ág rozmaring (10 cm-es)
- 3 ek. (classico) olívaolaj
- 250 g cheddar vagy ementáli sajt szeletben
- 8-10 szelet főtt sonka (200 g)
- 1 kk. szárított oregánó





1. A felsorolt hozzávalókból az alaprecept szerint bedagasztjuk a pizzatésztát, 4 cipóra osztjuk, letakarjuk, 30 percig kelni hagyjuk.
2. Közben elkészítjük a paradicsomkrémet: a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Hozzáadjuk a paradicsomot levével együtt, félig lefedve 15 percig forraljuk-sűrítjük, majd sózzuk, borsozzuk és a cukorral ízesítjük. Hagyjuk kihűlni, botmixerrel péppé turmixoljuk.
3. Az olívabogyókat lecsepegtetjük, felkarikázzuk. A rozmaringot leöblítjük, bóbitáit lecsipkedjük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra), aljára beteszünk egy 2-3 dl forró vízzel felöntött fém tálkát/konzervdobozt (a jó kelt tészta süléséhez gőz kell!). Két 28 cm átmérőjű sütő-/pizzaformát vékonyan kikenünk olajjal.
4. Egymás után, lisztezett munkalapon kb. 30 cm átmérőjű korongokra nyújtunk 2 tésztacipót, és a sütőformákba fektetjük, illetve egyenesen belenyújtjuk a formákba (A). Tetejüket villával megszurkáljuk, szélükön 2 cm-t szabadon hagyva megkenjük az arányosan elosztott paradicsomkrémmel. Beterítjük a sonka- és sajtszeletekkel, megszórjuk az olívabogyókkal és a szárított oregánóval, szegélyüket megkenjük hideg vízzel.
5. Kinyújtjuk a maradék 2 tésztacipót is, a töltött tésztalapokra terítjük (B), a széleket jól lenyomkodjuk, a tészta tetejét pedig ollóval/késheggyel, 2-3 cm hosszan, szabálytalanul-sűrűn kilyukasztjuk-megcsipkedjük (C) – hogy a gőz szabadon távozhasson, és ne púposodjon fel a torta.
6. Megkenjük a tésztát a maradék olajjal, megszórjuk a rozmaringbóbitákkal (D), 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük (ha nem légkeveréses a sütőnk, a formákat félidőben megcseréljük). 5 percig pihentetjük, aztán lapos tálra csúsztatjuk őket, és tortaszerűen szeleteljük.
Tippek:
Készíthetjük (30x40 cm-es) tepsiben, piteszerűen is, amelyet kisebb szeletekre-kockákra, akár pizzaszerű háromszögekre vágva kínálunk. Langyosan, hidegen is finom! Mennyei italkorcsolya!
Italajánlat:
Félszáraz borok, sör