VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Sós sütemények, szendvicsek

Fotó: Hemző Károly
Padlizsános szendvics
tükörtojással
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g padlizsán
- só, bors
- 200 g paradicsom + a díszítéshez
- 1 nagy fej hagyma
- 1 paradicsompaprika
- 2+1 ek. (classico) olívaolaj
- 1-2 csipet szárított kakukkfű
- 8 szelet rozsos, tönkölybúzás vagy sokmagos szendvicskenyér
- 8 kisebb tojás
- 8 bazsalikombóbita
1. A padlizsánt megmossuk, félbevágjuk, húsát pogácsaszerűen bekockázzuk, és fél órára erősen besózzuk. A paradicsomot meghámozunk, levét-magjait eltávolítjuk, felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk és felaprózzuk. A paradicsompaprikát kicsumázzuk és vékony csíkokra szeljük.
2. A padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk belőle a vizet, majd vágott felével lefelé tepsibe fektetjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük (20-25 perc).
3. 2 ek. olajban megfonnyasztjuk a hagymát. Rádobjuk a paradicsomot, a paradicsompaprikát, a kakukkfüvet, ízlés szerint sót, borsot, élénk tűzön kissé megpirítjuk, levét elfőzzük. Hozzáadjuk a héjából kivájt padlizsánhúst, és éppen csak összeforrósítjuk.
4. A kenyérszeleteket forró sütőben/grillsütőben megpirítjuk, és dúsan megkenjük a padlizsánraguval. A maradék 1 ek. olajat felforrósítjuk, belecsúsztatjuk az egyenként felütött tojásokat (nem baj, ha túl szorosan vannak), és mérsékelt tűzön tükörtojásnak megsütjük (4-5 perc). Nagyobb pogácsaszaggatóval szabályos korongokat szúrunk ki belőlük, majd a kenyérszeletekre ültetjük. Meghintjük egy kevés sóval, frissen őrölt borssal, és paradicsommal, valamint bazsalikommal díszítve tálaljuk. Kitűnő vendégváró, italkorcsolya is lehet – csak a tojást kell frissen sütni!
Tippek:
– Ha a tojásokat teflon- vagy kerámiaserpenyőben sütjük, tálra-deszkára csúsztatva szúrjuk ki a pogácsaszaggatóval, nehogy megsértsük a bevonatot!
– A padlizsánraguból érdemes eleve többet készíteni, mert csavaros üvegbe zárva hosszú ideig eláll a hűtőszekrényben. Egyszerűen kenyérre kenve is mennyei, de ha egy kevés paradicsomlével vagy vízzel összeforraljuk, remek tésztára való salsa válik belőle.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor, rozé vagy sör