SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták
Az igénytelen, kissé savanykás, fanyar ízű egres – becenevén piszke – érdemtelenül már-már mostohagyermeknek számít bogyós gyümölcseink között, pedig pikáns gyümölcslevest, mártást és süteményeket készíthetünk belőle; ha megérik, akár zöld, akár vörös változatát használjuk, finom édes lesz és dzsemnek is különleges.

Fotó: Hemző Károly
Sárgabarackos
kocka egressel
Hozzávalók kb. 24 kockához:
- 750 g sárgabarack
- 500 g egres
- 150 g lágy marcipánmassza
- 180 g lágy vaj/margarin
- 180 g porcukor + a szóráshoz
- 5 tojás
- 400 g finomliszt
- 1 és 1/2 tasak (18 g) sütőpor
- 1 dl tej
- 1/2 dl rum
- A mártáshoz:
- 250 g sárgabarack
- 150 g egres
- 3 ek. kristálycukor
- 2 ek. citromlé
- 1+1 dl száraz fehérbor vagy víz
- 1 ek. étkezési keményítő
1. A tésztához és a mártáshoz való barackot és egrest megmossuk. A barackokat kettévágjuk, kimagozzuk, vastagabb gerezdekre szeljük. Az egrest megtisztítjuk, leöblítjük, jól lecsepegetetjük (a mártáshoz való mennyiséget félretesszük). A marcipánt nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük. Kibélelünk sütőpapírral egy 30x40 cm-es, peremes tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
2. A vajat/margarint és a marcipánt habosra keverjük a porcukorral, majd az egyenként beledolgozott tojásokkal. A lisztet és a sütőport összeszitáljuk, a tejjel felváltva a tojáskrémhez adjuk. Belekeverjük a rumot, a tepsibe simítjuk, és változatosan-sűrűn megszórjuk a barackkal és az egressel. Középső bordamagasságon 10 percig sütjük, majd 180 °C-ra visszakapcsolva még további 45-50 percig (tűpróba!).
3. Közben elkészítjük a gyümölcsmártást: a kristálycukrot világosbarnára pirítjuk, felöntjük a citromlével és 1 dl borral, mérsékelt tűzön csak addig forraljuk, amíg a cukor elolvad. Beledobjuk a félretett sárgabarackot és egrest, 2-3 perc múlva hozzáadjuk a maradék borban elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc). Kihűtjük, csinos tálkába szedjük.
4. A tésztát a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor a sütőpapírral együtt vágódeszkára emeljük, nagyobb kockákra vagy tetszőleges formákra (szeletekre, rombuszokra) vágjuk, tálra rendezzük, tetejét meghintjük porcukorral, és a gyümölcsmártás kíséretében kínáljuk.
Tippek:
A kész sütemény jól viseli a mélyhűtést, fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
Változatok:
– Gyümölcsmártás helyett félkeményre-krémesre felvert, némi barackpálinkával illatosított tejszínt vagy vaníliaöntetet is adhatunk mellé, bár önmagában is finom-szaftos a sütemény!
– Sárgabarack helyett készíthetjük nektarinnal/őszibarackkal, egres helyett pedig ribizlivel, szederrel is, illetve tetszés szerinti gyümölcsökkel, csak az a fontos, hogy legyen köztük savanykás ízű is!
– Friss gyümölcsök helyett jól lecsepegtetett befőttekből is készíthető.