TORTÁK > Házias torták

Fotó: Hemző Károly
Ribizlis-morzsás túrótorta
Hozzávalók 16 szelethez:
- A tortalaphoz és a morzsához:
- 275 g vaj/margarin
- 375 g+2 ek.+2 csapott ek. finomliszt
- 225 g porcukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- A rakományhoz:
- 500 g piros ribizli
- 25 g vaj/margarin
- 2 tojás
- 2 ek.+50 g porcukor
- 250 g krémtehéntúró
- 2 púpozott ek. (25 g) búzadara (gríz)
- 1 biocitrom reszelt héja
- 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
- A díszítéshez:
- jégcukor, néhány fürt ribizli, mentalevél







1. A ribizlit megmossuk, felitatjuk róla a vizet, leválasztjuk a szemeket a szárakról. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
2. A tortalaphoz felolvasztunk 275 g vajat/margarint, hagyjuk kihűlni. 375 g lisztet, 225 g cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat/margarint, a robotgép dagasztóbetétjével morzsává keverjük, végül összerázzuk 2 ek. liszttel. Felét a tortaformába szórjuk (A), kanálháttal egyenletesen lenyomkodjuk (B).
2. A rakományhoz 25 g vajat/margarint felolvasztunk, kihűtjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd 2 ek. apránként hozzáadott cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük 50 g cukorral, hozzáadjuk a túrót (C), a grízt, a reszelt citomhéjat, az olvasztott vajat/margarint, végül a tojáshabot, és a formába simítjuk. Megszórjuk a ribizli felével (D). A maradék morzsatésztát összekeverjük 2 csapott ek. liszttel, a szegfűszeggel és a maradék ribizlivel (E), végül a ribizlivel megszórt túrókrém tetejére terítjük (F).
3. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük (tűpróba!) – ha nagyon pirulna a teteje, a sütés utolsó 15-20 percében letakarjuk alufóliával. A formában hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt tetszés szerint jégcukorral, porcukorba mártogatott ribizlifürtökkel és mentalevélkékkel díszítjük. Mélyhűthető!
Tippek:
Készíthetjük vegyesen piros, fehér és feketeribizlivel, illetve egyéb bogyósokkal is.