DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok
Egyszerű és finom, klasszikus olasz desszert a panna cotta névre hallgató
vaníliás főzött tejszínkrém, amelyet csokoládé-, karamell- vagy különféle gyümölcsmártásokkal szoktak fogyasztani.

Fotó: Hemző Károly
Dinnyés
tejszínkrémkupola
Eredeti neve: Panna cotta
Hozzávalók 4 személyre:
- A krémhez:
- 6 zselatinlap (10 g)
- 1 vaníliarúd
- 50 g porcukor
- 5 dl habtejszín
- 4 ek. mandulalikőr (pl. Amaretto)
- Továbbá:
- 1 vékony szelet görögdinnye (600 g)
- 1/2 citrom leve
- 2 ek. porcukor
- 4 szem szeder
- 4 mentalevél
1. A zselatinlapokat beáztatjuk 5 dl hideg vízbe. A vanílirudat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a vaníliapépet, és a porcukorral együtt a tejszínhez adjuk. Fedő nélkül 2 percig forraljuk, aztán lehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük a mandulalikőrt, végül olvadásig keverjük benne a jól kinyomkodott zselatint, és hagyjuk majdnem kihűlni.
2. Hideg vízzel kiöblítünk 4 db sima oldalfalú, 1,5-1,8 dl űrtartalmú fém kupola- vagy pudingformát, megtöltjük a tejszínnel, és legalább 6 órára a hűtőbe tesszük (legjobb, ha előző nap elkészítjük).
3. Tálalás előtt kivágjuk a dinnyehúst a héjából, egy részéből 1 cm-es szeletet formálunk, és cakkos formával 4 virágot szúrunk ki belőle. A többit felaprózzuk, amennyire lehet, eltávolítjuk a magokat, majd az átszűrt citromlével és a porcukorral péppé turmixoljuk.
4. A formákat néhány másodpercre meleg vízbe mártjuk, tányérokra borítjuk belőlük a krémet (ha megsérülne az oldaluk, meleg vízbe mártott késpengével elsimítjuk). Körbelocsoljuk a dinnyepéppel, tetejüket a „dinnyevirágokkal”, 1-1 szem szederrel és mentalevéllel díszítjük.
Változatok:
Dinnye helyett bármely más, aromás gyümölccsel (málna, őszibarack, nektarin, szilva stb.) is készíthetjük, a likőrt a gyümölcshöz igazítjuk.
Elkészítési idő:
25 perc
+ 6 óra hűlési idő
Energiatartalom:
401 kcal/adag
Nehézségi fok: