HÚSÉTELEK > Sertéshússal
Az egyre zamatosabb paradicsomok és a friss zöldfűszerek arra csábítanak, hogy mediterrán ízekkel kényeztessük magunkat. Az olasz konyhára oly jellemző, markáns ízű aszalt paradicsom és a szelíd mozzarella valódi ínyencséggé varázsolja a vajpuha húsérméket.

Fotó: Hemző Károly
Paradicsomos-
sajtos szűzérmék
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 g olajos aszalt paradicsom
- 250 g (2 gombóc) mozzarella
- 2-3 dús szál bazsalikom
- 1-2 szál friss oregánó
- 2 közepes sertésszűzpecsenye (összesen 700-800 g)
- só, bors
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 3-4 közepes, kemény paradicsom
1. Kiemejük az olajból az aszalt paradicsomdarabkákat, és vékony csíkokra szeljük. A mozzarella-gombócokat lecsepegtetjük, 1/2 cm-es szeletekre vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsipkedjük.
2. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, ezüstös hártyáját lefejtjük, 3-4 cm vastagon felszeleteljük, tenyérrel ellapítjuk, meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
3. Felforrósítjuk az olajat, megkapatjuk benne szűzérmék mindkét oldalát (2+2 perc), majd sütőedénybe sorakoztatjuk. Mindegyik tetejére 2-3 csík aszalt paradicsomot, 1 nagyobb bazsalikomlevelet és 1 szelet mozzarellát fektetünk. A forró sütőben csak addig sütjük, amíg a sajt a hús tetejére olvad és kissé megpirul (10-12 perc).
4. A paradicsomokat leöblítjük, szárcsonkjukat ékelő mozdulattal kivágjuk, karcsú gerezdekre szeljük. A húst lapos tálra rendezzük, körbedíszítjük a paradicsommal, néhány oregánóbóbitával vidámítjuk, és mihamarabb tálaljuk. Friss házikenyér, olaszos tésztaköret vagy szerecsendióval fűszerezett burgonyapüré, illetve vegyes saláta illik hozzá.
Olaszos tésztaköret:
Miközben a hús sül, enyhén sós, bő vízben kifőzünk 250 g olasz szélesmetéltet (pappardelle) vagy fazontésztát, leszűrjük, forró vízzel kiöblített, azaz előmelegített, mély tálba csúsztatjuk, és meglocsoljuk 2 ek. (classico) olívaolajjal. Hozzáadunk 50 g felaprózott, kimagozott olíva- és 15-20 szem kapribogyót, végül 6-8 finomra vágott bazsalikom- és oregánólevelet, lazán összekeverjük. A hús pecsenyelevével meglocsolva kínáljuk. Külön tálkában frissen reszelt parmezán sajtot adhatunk mellé. Frissen az igazi!
Italajánlat:
Félszáraz, könnyű fehér-/vörösbor, rozé