VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Mártogatók és krémek
A grillezett ételek zamatát a jól megválasztott, olajjal vagy joghurttal lazított, határozott ízesítésű mártások hangsúlyosabbá teszik. Ezekből még akkor is legalább 2-3 félét készítsünk, ha nem túl nagy a társaság. Ha nem ismerjük vendégeink ízlését, gondoskodjunk közönséges mustárról és ketchupról is. Hasonlóan a salátaöntetekhez, a mártásokhoz is gyenge borecetet vagy citromlét és jó minőségű, hidegen sajtolt olajat használjunk (legjobb az
extra vergine olívaolaj).

Fotó: Hemző Károly
Grillmártások
Hozzávalók 3x4 adaghoz:
- 3 kisebb fej főzőhagyma
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 1/2 hegyes csípős paprika
- 1-1 sárga és piros húsú paprika
- 1-1 kis csokor petrezselyem és kapor
- 20 bazsalikomlevél
- 6-8 szál snidling
- 50 g paprikával töltött olívabogyó
- 100 g tejföl
- 250 g tehéntúró
- só, bors
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g)
- 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
- 1 ek. fehérborecet
- 1/2 kk. kristálycukor
- 1-2 koktélparadicsom
- 1 kis doboz konzerv mangóbefőtt (230 g)
- cayenne-i bors
- 1 ek. citromlé
A hagymát, fokhagymát, paprikaféléket és a zöldfűszereket megtisztítjuk, a hagymákat finomra vágjuk. Az olívabogyókat és a paprikákat felaprózzuk (mindegyikből félreteszünk egy keveset a díszítéshez). A felsorolt hozzávalókból elkészítjük az alábbi mártásokat, és csinos tálkákba szedve kínáljuk.
Fűszeres-túrós-olívás
A petrezselymet, a kaprot, a bazsalikom 2/3-át, 1 ek. hagymát, 1 gerezd fokhagymát, a tejfölt és a túrót péppé turmixoljuk. Belekeverjük a felaprózott olívát, sózzuk, borsozzuk, olívabogyókkal és snidlinggel díszítjük.
Csípős-paradicsomos
Megfonnyasztjuk az olajban a maradék hagymát és áttört fokhagymát, felét másik edénykébe szedjük. A maradékban 1 percig pirítjuk a csípős paprikát, hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszerkeveréket, a borecetet, a cukrot, ízlés szerint sót és borsot, 20 percig főzzük. Bazsalikommal és koktélparadicsomokkal díszítjük.
Egzotikus
A félretett hagymával 2 percig pirítjuk a színes paprikákat. Hozzáadjuk a lecsepegtetett, nagyjából felaprított mangót és 1-2 csipet cayenne-i borsot, botmixerrel péppé zúzzuk. Felforraljuk, sóval és citromlével ízesítjük, paprikakockákkal díszítjük.
Tippek:
– Ez utóbbi kettő melegen-hidegen is finom.
– A borsot mindig frissen őrölve adjuk az ételhez, mert így érvényesül igazán az aromája, illata.
Elkészítési idő:
50 perc
Energiatartalom:
115 kcal/adag (vegyesen)
Nehézségi fok: