HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Fotó: Hemző Károly
Bazsalikomos-
káposztás csirkemell
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g fehér káposzta
- 400 g paradicsom
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- só
- színes bors
- 12-16 bazsalikomlevél
- 4 kisebb pár (8 fél) csirkemellfilé
- 30 g vaj/margarin
- 1 dl félszáraz fehérbor
1. A káposztát megtisztítjuk, torzsáját kivágjuk, kisujjnyi széles csíkokra vágjuk. A paradicsomokat meghámozzuk, gerezdekre szeljük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát vékonyan felkarikázzuk.
2. Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát, rádobjuk a paradicsomot és az áttört fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő nélkül 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a káposztát, félig lefedve, mérsékelt tűzön ropogósra pároljuk (20-25 perc), végül beleforgatjuk a (4 bóbita kivételével) felaprózott bazsalikomot, és melegen tartjuk.
3. A csirkemelleket leöblítjük, lecsepegtetjük, szárazra töröljük, a felforrósított vajban/margarinban mindkét oldalukat megkapatjuk. Meghintjük sóval, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, alájuk öntjük a bort, fedő alatt 10 percig pároljuk, majd fedő nélkül pirosra sütjük (8 perc). A húsdarabokat (rézsútosan félbevágva vagy részben felszeletelve) tálra rendezzük, és a mélyebb tálba szedett káposzta kíséretében, a félretett bazsalikommal díszítve forrón tálaljuk. További köretként burgonyapüré, párolt rizs illik hozzá.
Tippek:
Friss paradicsom helyett készíthetjük 1 doboz (400 g) felaprózott konzervparadicsomból is.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor