LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Illatos
zöldborsókrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,2 kg zsenge zöldborsó (450 g tisztított/mélyhűtött)
- 1 közepes fej hagyma
- 2 ek. olaj
- 2 zöldségleveskocka
- 1 csipet kristálycukor
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2 dús szál friss menta
- só, őrölt fehér bors
- 2 dl főzőtejszín
- 4 szelet teljes kiőrlésű toast
- 1 szelet piros húsú paprika
- 1 ek. vaj/margarin
1. A zöldborsót és a hagymát megtisztítjuk. A hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a felforrósított olajban, majd rádobjuk a zöldborsót, felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockákat és a cukrot, fedő alatt puhára főzzük (15-20 perc).
2. A petrezselymet és a mentát leöblítjük, a leveleket lecsipkedjük, néhány bóbitát félreteszünk a díszítéshez, a többit a leveshez adjuk, és botmixerrel krémmé turmixoljuk. 4 kk. kivételével belekeverjük a tejszínt, jól összeforraljuk, utánasózzuk, borsozzuk.
3. A kenyérszeleteket 2x2 cm-es, a paprikát apró kockákra vágjuk, a kenyeret aranybarnára pirítjuk a vajban/margarinban. A levest mélytányérokba szedjük, cirmosra keverjük benne a félretett 1-1 kk. tejszínt, végül a kenyér- és paprikakockákkal, valamint a félretett menta- és/vagy petrezselyembóbitákkal díszítjük.
Tippek:
Kenyér helyett 2 felaprózott kemény tojással, sült tésztaborsóval, sonka-/paradicsomkockával vagy reszelt sajttal is gazdagíthatjuk.