2020. augusztus 9.
Emőd napja van

TORTÁK > Házias torták

Az aranyló, olykor vonzóan szeplős-hamvas sárgabarack, sajnos, azon gyümölcsök
közé tartozik, amelyeknek meglehetősen rövid a szezonjuk. Mivel a friss
barack illata-zamata semmihez sem fogható, érdemes ilyenkor megörvendeztetni
magunkat ezzel az egyszerű, szemet-szájat gyönyörködtető tortával.


Fotó: Hemző Károly

Sárgabarackos
sziromtorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • Az élesztős-omlós tésztához:
  • 300 g finomliszt
  • 150 g fagyos vaj/margarin + a formához
  • 100 g tejföl
  • 30 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 15 g élesztő
  • 1 tojás
  • A rakományhoz:
  • 80 g hámozatlan mogyoró
  • 80 g zsemlemorzsa
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1,2 kg érett, de kemény, nagyobb szemű sárgabarack
  • 50 g vaj/margarin
  • 1/2 tojássárgája
  • 40+40 g fahéjas/vaníliás porcukor
  • néhány citromfű- vagy mentabóbita
A
B
C
D
E
F

1. Az élesztős-omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat/margarint. A meglangyosított tejfölben elkeverjük a porcukrot, a sót, az eltördelt élesztőt, végül a tojást, majd a morzsalékhoz adjuk, összegyúrjuk (aprítógéppel néhány pörgetés az egész). Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük.

2. Vajjal/margarinnal kikenünk egy 28-30 cm átmérőjű, cakkos oldalfalú, lapos gyümölcstortaformát. Lisztezett munkalapon 34-36 cm-es korongra nyújtjuk a tésztát, és a formába terítjük-nyomkodjuk (A), (B). 2-3 cm-t meghagyva szabályosan körbevágjuk a szegélyét, majd 3 cm-ként rézsútosan bevagdossuk, aztán visszafelé haladva ugyanezt tesszük (C), ily módon apró csúcsokat-háromszögeket készítünk, amelyek hegyét visszahajtjuk és a tészta pereme alá tűrjük, azaz kicsipkézzük. Alját villával sűrűn megszurkáljuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A rakományhoz a mogyorót durvára vágjuk, összekeverjük a zsemlemorzsával, egyenletesen elosztva a tészta tetejére szórjuk, végül meghintjük a fahéjjal. A sárgabarackokat megmossuk, kettészeljük, magjukat eltávolítjuk, aztán minden fél barackot 4 csíkra-sziromra vágunk úgy, hogy a szár felőli részük egyben maradjon. Szétnyitjuk őket (D), majd kívülről befelé haladva, kissé felállítva és egymásnak támasztva kirakjuk velük a torta tetejét.

4. A vajat/margarint felolvasztjuk, gazdagon megkenjük vele a barackok tetejét (E), a tojássárgájával pedig a tészta szegélyét, végül megszórjuk 40 g porcukorral. Középső bordamagasságra állított rácson 1 és 1/4 órán át sütjük. A barack sülés közben jócskán levet ereszt, de semmi ijedelem, ez a sütés végére sűrű, finom péppé válik, és a tésztát sem áztatja el! Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával vagy sütőpapírral lazán letakarjuk, de át kell sülne (tűpróba!).

5. Kivesszük a tortát a sütőből, azonnal-forrón, vastagon meghintjük a maradék cukorral (F), amely a tetejére olvad. A formában hagyjuk kihűlni, majd citromfű-/mentalavélkékkel díszítve kínáljuk.

Változatok:

Dió/mogyoró helyett mandulával, sótlan/natúr földi mogyoróval, kesudióval sőt pirított tökmaggal is készíthetjük; a sárgabarackot pedig helyettesíthetjük jó érett nektarinnal, szilvával is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

281 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsvéti mogyorós
ananásztorta

Gyömbéres
sütőtöktorta

Kakaós
körtetorta

Gyors szilvatorta

Szilvás rózsatorta

Habcsókos parfétorta

Tatin-torta

Zselés-diós
cseresznyetorta

Borított mandulás
szilvatorta

Nagymama
diótortája

Mákos-meggyes
rácsos

Cseresznyés
túrótorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: