TORTÁK > Házias torták
Az aranyló, olykor vonzóan szeplős-hamvas sárgabarack, sajnos, azon gyümölcsök
közé tartozik, amelyeknek meglehetősen rövid a szezonjuk. Mivel a friss
barack illata-zamata semmihez sem fogható, érdemes ilyenkor megörvendeztetni
magunkat ezzel az egyszerű, szemet-szájat gyönyörködtető tortával.

Fotó: Hemző Károly
Sárgabarackos
sziromtorta
Hozzávalók 16 szelethez:
- Az élesztős-omlós tésztához:
- 300 g finomliszt
- 150 g fagyos vaj/margarin + a formához
- 100 g tejföl
- 30 g porcukor
- 1 csipet só
- 15 g élesztő
- 1 tojás
- A rakományhoz:
- 80 g hámozatlan mogyoró
- 80 g zsemlemorzsa
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1,2 kg érett, de kemény, nagyobb szemű sárgabarack
- 50 g vaj/margarin
- 1/2 tojássárgája
- 40+40 g fahéjas/vaníliás porcukor
- néhány citromfű- vagy mentabóbita







1. Az élesztős-omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat/margarint. A meglangyosított tejfölben elkeverjük a porcukrot, a sót, az eltördelt élesztőt, végül a tojást, majd a morzsalékhoz adjuk, összegyúrjuk (aprítógéppel néhány pörgetés az egész). Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük.
2. Vajjal/margarinnal kikenünk egy 28-30 cm átmérőjű, cakkos oldalfalú, lapos gyümölcstortaformát. Lisztezett munkalapon 34-36 cm-es korongra nyújtjuk a tésztát, és a formába terítjük-nyomkodjuk (A), (B). 2-3 cm-t meghagyva szabályosan körbevágjuk a szegélyét, majd 3 cm-ként rézsútosan bevagdossuk, aztán visszafelé haladva ugyanezt tesszük (C), ily módon apró csúcsokat-háromszögeket készítünk, amelyek hegyét visszahajtjuk és a tészta pereme alá tűrjük, azaz kicsipkézzük. Alját villával sűrűn megszurkáljuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
3. A rakományhoz a mogyorót durvára vágjuk, összekeverjük a zsemlemorzsával, egyenletesen elosztva a tészta tetejére szórjuk, végül meghintjük a fahéjjal. A sárgabarackokat megmossuk, kettészeljük, magjukat eltávolítjuk, aztán minden fél barackot 4 csíkra-sziromra vágunk úgy, hogy a szár felőli részük egyben maradjon. Szétnyitjuk őket (D), majd kívülről befelé haladva, kissé felállítva és egymásnak támasztva kirakjuk velük a torta tetejét.
4. A vajat/margarint felolvasztjuk, gazdagon megkenjük vele a barackok tetejét (E), a tojássárgájával pedig a tészta szegélyét, végül megszórjuk 40 g porcukorral. Középső bordamagasságra állított rácson 1 és 1/4 órán át sütjük. A barack sülés közben jócskán levet ereszt, de semmi ijedelem, ez a sütés végére sűrű, finom péppé válik, és a tésztát sem áztatja el! Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával vagy sütőpapírral lazán letakarjuk, de át kell sülne (tűpróba!).
5. Kivesszük a tortát a sütőből, azonnal-forrón, vastagon meghintjük a maradék cukorral (F), amely a tetejére olvad. A formában hagyjuk kihűlni, majd citromfű-/mentalavélkékkel díszítve kínáljuk.
Változatok:
Dió/mogyoró helyett mandulával, sótlan/natúr földi mogyoróval, kesudióval sőt pirított tökmaggal is készíthetjük; a sárgabarackot pedig helyettesíthetjük jó érett nektarinnal, szilvával is.