DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Sárgabarackos-
bogyós vaníliakrém
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 1 tasak/6 lap zselatin (10 g)
- 1 vaníliarúd
- 5+1 dl tej
- 2-3 kisujjnyi biocitromhéj
- 4 tojássárgája
- 80+40 g kristálycukor
- 1 kk. vaníliás pudingpor vagy étkezési keményítő
- 2 dl tejszín
- 200 g sárgabarack
- 1/2 citrom leve
- 4 ek. barackpálinka
- 150 g málna és ribizli vegyesen
- 4 citromfű- vagy mentabóbita
1. Beáztatjuk a zselatint 1/2 dl (a lapokat 5-6 dl) hideg vízbe A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a vaníliapépet, tokjával együtt 5 dl tejhez adjuk, beledobjuk a citromhéjat, felforraljuk. A tojássárgákat habosra keverjük 80 g cukorral, hozzáadjuk a pudingport/étkezési keményítőt, 1 dl hideg tejet, simára eldolgozzuk. Hozzászűrjük a forró tejet, és gőz fölött (vagy a tejeslábasba visszaöntve), folyamatosan keverve besűrítjük.
2. Lehúzzuk a krémet a tűzről, azonnal beleolvasztjuk a zselatint (a lapokat előzőleg jól kinyomkodjuk), jéghideg vízfürdőbe állítjuk, gyakran megkeverve kihűtjük. Kemény habbá verjük a tejszínt, óvatosan beleforgatjuk a krémbe, 4 kehelybe osztva elsimítjuk, 3 órára a hűtőbe tesszük
3. A sárgabarackokat 1 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk. 1/2 dl vizet, a citromlét és 40 g cukrot összeforralunk, 2 percig főzzük benne a barackokat, kissé hűlni hagyjuk, aztán meghintjük a pálinkával. A ribizlit megmossuk (a málnát nem!), leszemezzük.
4. Tálaláskor a krém tetejére rendezzük a barackot, megszórjuk a málnával és ribizlivel, citromfű- vagy mentabóbitákkal díszítjük.
Tippek:
– Készíthetjük 2 tasak vaníliás pudingporból is, amelyet 1-2 tasak vaníliás cukorral és 2 tojássárgájával finomítunk.
– Ha lágyabb-folyósabb krémet szeretnénk, 2/3-ára csökkentjük a zselatin mennyiségét.
Elkészítési idő:
45 perc
+ 3 óra hűlési idő
Energiatartalom:
451 kcal/kehely
Nehézségi fok: