EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Fotó: Elendel
Zöldbabos-húsos
rakott krumpli
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g közepes szemű krumpli
- só, bors
- 500 g zöldhüvelyű bab
- 2 közepes fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 ek. olaj
- 500 g darált sertés-vagy pulykacomb
- 4 közepes paradicsom
- diónyi vaj/margarin a tálhoz
- 250 g feta sajt
- 1 dl tejszín
- 2-3 szál friss kakukkfű
- bazsalikom a díszítéshez
1. A krumplit megmossuk, enyhén sós vízben, héjában megfőzzük, majd leszűrjük, meghámozzuk és hagyjuk kihűlni. A zöldbabot megtisztítjuk, 5-6 cm-es darabokra vágjuk, ugyancsak enyhén sós vízben puhára főzzük.
2. A hagymákat és fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, finomra vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, fehéredésig pirítjuk benne a darált húst. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, mérsékelt tűzön 8-10 percig pároljuk.
3. A paradicsomokat leöblítjük, gerezdekre szeljük. A zöldbabot leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük. A krumplit felkarikázzuk, felét egy vajjal/margarinnal kikent, közepes méretű, mélyebb tűzálló tálba terítjük. Tetejére simítjuk a darált húst, változatosan elrendezzük rajta a zöldbabot és a paradicsomgerezdeket (mindkettőből félreteszünk egy keveset a díszítéshez), végül betakarjuk a maradék krumplival.
4. Kiemeljük a feta sajtot a levéből, lecsepegtetjük, felkockázzuk, megszórjuk vele a krumplit. Elkeverjük a tejszínben a száráról lecsipkedett kakukkfűleveleket, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot. A rakottas tetejére locsoljuk, és 200 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (20-25 perc). Tálalás előtt 5-10 percig pihentetjük, a félretett paradicsommal és zöldbabbal, valamint bazsalikombóbitával vidámítjuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor