VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Zöldséges rétes
Hozzávalók 8 szelethez:
- 500 g leveles tészta (mélyhűtött)
- 1 karcsú póréhagyma (200 g)
- 300 g sárgarépa
- 200 g cukkini
- 1/2 piros húsú paprika
- 150 g brokkoli
- 2 ek. olaj
- só, bors
- 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
- 1 tojás + 2 tojássárgája
- 100 g füstölt gomolya (juh-) sajt vagy görög feta sajt
- 100 g főtt, füstölt sonka egyben
- 1 ek. szezámmag
1. A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (1 óra). A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A pórét, a sárgarépát és a cukkini karikákra, a paprikát csíkokra vágjuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a pórét, élénk tűzön 1 percig pirítjuk, aztán hozzáadjuk a sárgarépát és a cukkinit, 2 perc múlva a paprikát. Sózzuk, borsozzuk, a fűszerkeverékkel ízesítjük, folyamatosan keverve 2-3 percig pirítjuk, aztán hagyjuk kihűlni, és beledolgozunk 1 tojást.
3. A brokkolit apró rózsákra bontjuk, enyhén sós, vízben 3 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük, és konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk. A sajtot szálasra reszeljük, a sonkát apróra felkockázzuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
4. Liszttel meghintett konyharuhán kb. 35x45 cm-es lapra nyújtjuk a tésztát. Megkenjük tojássárgájával, majd a széleken 3-4 cm-t szabadon hagyva, a tésztalap egyik hosszanti felére simítjuk a zöldségkeveréket, megszórjuk a brokkolival, a sonkával és a sajttal. 3 cm szélesen felhajtjuk a töltelékre a tészta két rövidebb, majd a töltelék felőli szegélyét, aztán a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe gurítjuk-emeljük a rétest, megkenjük a maradék tojássárgájával, villával megszurkáljuk, beszórjuk szezámmaggal, és aranysárgára sütjük (40-45 perc). Hagyjuk langyosra hűlni, aztán szemrevaló vágódeszkára emeljük, és cikcakk-vonalban haladva 5-7 cm alapoldalú háromszögekre vágjuk. Zöldfűszerbóbitákkal vidámítva kínáljuk. Remek vendégváró, de langyosan előétel is lehet.
Tippek:
Felaprózott újhagymával, zöldfűszerekkel, olívaolajjal ízesített joghurtot vagy tartármártást kínálhatunk hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé
Elkészítési idő:
1 óra 30 perc
+ 1 óra felengedési idő
Energiatartalom:
378 kcal/szelet
Nehézségi fok: