TORTÁK > Ünnepi torták

Fotó: Hemző Károly
Csokoládés málnatorta
Hozzávalók 16 szelethez:
- 1 készen vásárolt, 26 cm átmérőjű kakaós tortalap
- A krémhez:
- 6 zselatinlap (10 g)
- 650 g málna
- 150 g porcukor
- 1 citrom leve
- 1/2 dl triple sec likőr
- 5 dl tejszín
- 2 ek. málnalekvár
- A díszítéshez:
- 2 tasak (20 g) vanillincukor
- 2 tasak (20 g) habfixáló
- 3 dl tejszín
- 1 ek. csokoládéforgács
- néhány szál citromfűlevél







1. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma oldalát és alját kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy a papírcsík 3-4 cm-rel magasabb legyen az oldalánál. A tortát 3 azonos vastagságú lapra vágjuk (A), egyet a forma aljára fektetünk.
2. A zselatinlapokat beáztatjuk bő hideg vízbe. 17 szép málnaszemet félreteszünk a díszítéshez, további 15-20 szemet a krém „darabosításához”, a többit botmixerrel éppen csak összeturmixoljuk. Szűrőbe öntve áttörjük (B), hozzákeverjük a porcukrot, a citrom kinyomott és átszűrt levét (C), végül a likőrt.
3. A zselatinlapokat kinyomkodjuk, hozzáadunk 1 kis merőkanál málnapépet, mérsékelt tűzön éppen csak addig melegítjük, amíg a zselatin teljesen fel nem olvad. Lehúzzuk a tűzről, és erőteljes mozdulatokkal egyenként hozzákeverünk 2 merőkanál málnapépet, azután a maradékot.
4. 5 dl tejszínt kemény habbá verünk. Több részletben, lazán-egyenletesen beledolgozzuk a málnapépet (D), azután a krémhez félretett málnaszemeket (tetszetősebb, ha darabos gyümölcs is van benne!), és felét a tortalap tetejére szedjük (E). Ráfektetjük a második lapot, elsimítjuk rajta a maradék krémet, végül befedjük a harmadik lappal (kissé rá is nyomkodjuk), és vékonyan megkenjük a felforrósított málnalekvárral. Alufóliával lazán betakarjuk, majd 6-12 órára a hűtőszekrénybe tesszük (legjobb, ha a fogyasztás előtti napon készítjük el).
5. A díszítéshez tálalás előtt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 3 dl tejszínt. 3 púpos evőkanálnyit csillagcsőrős habzsákba szedünk, a többivel egyenletesen bevonjuk a torta tetejét és oldalát (F). Kijelöljük a szeletek helyét, majd minden szeletre és a torta közepére 1-1 dundi habrózsát és 1-1 szem málnát nyomunk. A torta „csupasz” tetejét meghintjük csokoládéforgáccsal és citromfűlevélkékkel díszítve kínáljuk.
Tippek:
– Ha a tejszínhabot eleve kisebb, megközelítőleg azonos adagokban- halmokban visszük fel a torta oldalára, könnyebben és egyenletesebben tudjuk bevonni.
– A kész torta kitűnően tűri a mélyhűtést. Szebb azonban, ha a tejszínhabbal és a málnaszemekkel csak közvetelenül fogyasztás előtt díszítjük meg.
– A torta tetejét meghinthetjük pirított mandulalapocskákkal vagy darabosra vágott pisztáciával is.
Italajánlat:
Édeskés desszertbor, pezsgő
Elkészítési idő:
30 perc
+20 perc
+6-12 óra hűlési idő
Energiatartalom:
287 kcal/szelet
Nehézségi fok: