KÖRETEK > Zöldségköretek
Szicíliai specialitás, mondhatnánk, a „legmediterránabb” ételek egyike,
amelyben minden megvan, amivel a délszaki konyhák az ínyenceket kényeztetik,
pedig nem kíván sem drága hozzávalókat, sem különleges tudást, mindössze
egy kis türelmet.

Fotó: Hemző Károly
Tésztával töltött
padlizsán
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagy padlizsán (500 g)
- só, bors
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10-15 bazsalikomlevél
- 2-3 szál friss vagy 1/4 kk. szárított oregánó
- 1-2 szál petrezselyem
- 500 g érett paradicsom
- 2 ek.+1 kk. (classico) olívaolaj
- 1 kk. kristálycukor
- 200 g gyűszű- vagy egyéb apró tészta
- 40 g pizza-mozzarella sajt
- 4-8 koktélparadicsom
1. A padlizsánokat megmossuk, hámozatlanul, hosszában kettévágjuk, késheggyel bekockázzuk, fél órára erősen besózzuk, aztán leöblítjük, kinyomkodjuk belőlük a vizet. Vágott felükkel lefelé tepsibe fektetjük, és 200 °C-os sütőben 15-20 percig sütjük.
2. A hagymát és a zöldfűszereket finomra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk és felaprózzuk. 2 ek. olívaolajban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, az áttört fokhagymát, a cukrot és az oregánót. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, mérsékelt tűzön, félig lefedve 20 percig sűrítjük. Evőkanállal kivájjuk a megsült padlizsánok közepét, villával darabosra törjük, majd a bazsalikommal együtt a paradicsomhoz adjuk, utánasózzuk, borsozzuk, összeforraljuk.
3. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, azonnal a paradicsommártásba forgatjuk. 1 kk. olívaolajjal kikent sütőedénybe sorakoztatjuk a padlizsáncsónakokat, megtöltjük a tésztával, tetejükre reszeljük a sajtot, és 15 percre visszatesszük a sütőbe. Petrezselyemmel, paradicsommal díszítve mihamarabb tálaljuk.
Tippek:
– Ha kimarad a tésztából, külön tálban, forrón kínáljuk, de eleve készíthetünk belőle többet, és frissen reszelt parmezán sajt kíséretében „köretként” tálaljuk.
– Friss paradicsom helyett használhatunk 1 doboz felaprózott konzervparadicsomot is (400 g).
Italajánlat:
Félszáraz, könnyű vörösbor