2022. szeptember 25.
Eufrozina napja van

HÚSÉTELEK > Kacsa- és libahússal

A kacsamell a legnemesebb húsok egyike, amelynek zamata kellemesen
harmonizál a gyümölcsmártásokkal, esetünkben a jó érett cseresznyével.
Néhány csipet chiliporral még izgalmasabb ízeket csalogathatunk ki belőle.


Fotó: Hemző Károly

Kacsamell
cseresznyemártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb pár kacsamellfilé (800 g)
  • só, bors
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 2-3 fej újfokhagyma
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • néhány salátalevél
  • 2-3 bazsalikombóbita
  • A mártáshoz:
  • 800 g érett cseresznye
  • 2 ek. kristálycukor
  • 1+1 dl félszáraz vörösbor
  • 5 ek. citromlé
  • kisújjnyi fahéjrúd
  • diónyi friss gyömbér
  • 1 púpozott ek. étkezési keményítő

1. A kacsamellet leöblítjük és kettévágjuk, bőrét sűrűn bekockázzuk, mindkét oldalát bedörzsöljük sóval. Fém fülű serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat/margarint, bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a fél melleket, meghintjük durvára őrölt borssal. Élénk tűzön aranybarnára pirítjuk (4-5 perc), aztán megfordítjuk, melléjük dobjuk a derékban kettévágott fokhagymafejeket, és további 3 percig sütjük. Felöntjük a fehérborral, betesszük a sütőbe, és aszerint, hogy mennyire átsülve szeretjük, 15-25 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a tetejük-bőrük, alufóliával lazán betakarjuk.

2. A mártáshoz a cseresznyét megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk. Felforrósított serpenyőben világosbarnára pirítjuk a cukrot, haladéktalanul felöntjük 1 dl vörösborral és a citromlével (ha megég a cukor, keserű lesz a mártás!). Hozzáadjuk a fahéjat, belereszeljük a meghámozott gyömbért, és addig forraljuk, amíg a cukor felolvad.

3. Beleforgatjuk a cseresznyét, kissé megsózzuk (esetleg 1-2 csipet chiliporral fűszerezzük), összeforraljuk (3-4 perc). A maradék 1 dl vörösborban elkeverjük az étkezési keményítőt, a cseresznyéhez öntjük, éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc), melegen tartjuk.

4. Kivesszük a sütőből a kacsamelleket, vágólapra fektetjük, alufóliával letakarva 10 percig pihentetjük. Szép vékonyan felszeleteljük, tálra rendezzük, köréjük szedjük a cseresznyemártás egy részét, és salátalevelekkel, bazsalikommal díszítjük. A maradék mártást külön tálkában kínáljuk. Burgonyapüré, -krokett, petrezselymes párolt rizs illik hozzá.
 

Újhagymával sült újkrumpli:
1 kg megmosott újkrumplit héjastul felkarikázunk, mélyebb sütőedénybe szórunk. 1 csokor újhagymát 15-20 cm-es zöldjével együtt felkarikázunk és 3-4 gerezd vékony lapokra gyalult fokhagymával együtt lazán a krumplihoz keverjük. Megszórjuk sóval és borssal, felöntjük 2-2,5 dl tejszínnel vagy tejjel, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Készülhet a hússal egyidejűleg úgy, hogy a sütőedényt a csirkecombokkal megrakott tepsi fölé betolt rácsra helyezzük.

Italajánlat:

Félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

742 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Spenótos
rakott krumpli

Ráksaláta
narancskehelyben

Burgundiai
rokfortos körte

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Tatárbifsztek

Pecsenyelibamáj-
pástétom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: