HÚSÉTELEK > Kacsa- és libahússal
A kacsamell a legnemesebb húsok egyike, amelynek zamata kellemesen
harmonizál a gyümölcsmártásokkal, esetünkben a jó érett cseresznyével.
Néhány csipet chiliporral még izgalmasabb ízeket csalogathatunk ki belőle.

Fotó: Hemző Károly
Kacsamell
cseresznyemártással
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagyobb pár kacsamellfilé (800 g)
- só, bors
- 2 ek. olaj
- 1 ek. vaj/margarin
- 2-3 fej újfokhagyma
- 1/2 dl száraz fehérbor
- néhány salátalevél
- 2-3 bazsalikombóbita
- A mártáshoz:
- 800 g érett cseresznye
- 2 ek. kristálycukor
- 1+1 dl félszáraz vörösbor
- 5 ek. citromlé
- kisújjnyi fahéjrúd
- diónyi friss gyömbér
- 1 púpozott ek. étkezési keményítő
1. A kacsamellet leöblítjük és kettévágjuk, bőrét sűrűn bekockázzuk, mindkét oldalát bedörzsöljük sóval. Fém fülű serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat/margarint, bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a fél melleket, meghintjük durvára őrölt borssal. Élénk tűzön aranybarnára pirítjuk (4-5 perc), aztán megfordítjuk, melléjük dobjuk a derékban kettévágott fokhagymafejeket, és további 3 percig sütjük. Felöntjük a fehérborral, betesszük a sütőbe, és aszerint, hogy mennyire átsülve szeretjük, 15-25 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a tetejük-bőrük, alufóliával lazán betakarjuk.
2. A mártáshoz a cseresznyét megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk. Felforrósított serpenyőben világosbarnára pirítjuk a cukrot, haladéktalanul felöntjük 1 dl vörösborral és a citromlével (ha megég a cukor, keserű lesz a mártás!). Hozzáadjuk a fahéjat, belereszeljük a meghámozott gyömbért, és addig forraljuk, amíg a cukor felolvad.
3. Beleforgatjuk a cseresznyét, kissé megsózzuk (esetleg 1-2 csipet chiliporral fűszerezzük), összeforraljuk (3-4 perc). A maradék 1 dl vörösborban elkeverjük az étkezési keményítőt, a cseresznyéhez öntjük, éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc), melegen tartjuk.
4. Kivesszük a sütőből a kacsamelleket, vágólapra fektetjük, alufóliával letakarva 10 percig pihentetjük. Szép vékonyan felszeleteljük, tálra rendezzük, köréjük szedjük a cseresznyemártás egy részét, és salátalevelekkel, bazsalikommal díszítjük. A maradék mártást külön tálkában kínáljuk. Burgonyapüré, -krokett, petrezselymes párolt rizs illik hozzá.
Újhagymával sült újkrumpli:
1 kg megmosott újkrumplit héjastul felkarikázunk, mélyebb sütőedénybe szórunk. 1 csokor újhagymát 15-20 cm-es zöldjével együtt felkarikázunk és 3-4 gerezd vékony lapokra gyalult fokhagymával együtt lazán a krumplihoz keverjük. Megszórjuk sóval és borssal, felöntjük 2-2,5 dl tejszínnel vagy tejjel, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Készülhet a hússal egyidejűleg úgy, hogy a sütőedényt a csirkecombokkal megrakott tepsi fölé betolt rácsra helyezzük.
Italajánlat:
Félszáraz vörösbor vagy rozé