SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták
Amikor vasárnap délután a kamra- vagy hűtőszekrényajtó nyitogatására leszünk figyelmesek, nem is kétséges, hogy reménykedő szeretteink valami finomság után vágyakoznak. Ezzel a mennyei süteménnyel könnyen örömet okozhatunk nekik, hiszen egyszerűsége folytán csak úgy „összedobja” az ember...

Fotó: Hemző Károly
Meggyes/cseresznyés
pite egressel
Hozzávalók kb. 48 kockához:
- 1 kg érett meggy vagy cseresznye
- 500 g érett egres
- 150 g hámozott mandula
- 400 g finomliszt
- 1,5 tasak (18 g) sütőpor
- 1 biocitrom
- 180 g lágy vaj/margarin
- 180 g porcukor + a szóráshoz
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 5 tojás
- 1 dl tej
- 1/2 dl rum
- 3 ek. kristálycukor
- 2 ek. citromlé
- 1+1 dl félszáraz vörösbor vagy feketeribizli-lé
- kisujjnyi fahéj
- 1 ek. étkezési keményítő
1. A meggyet és az egrest megmossuk, megtisztítjuk, a meggyet kimagozzuk, a röszterhez (mártáshoz) való 400 g-ot mindjárt félretesszük. A mandulát megdaráljuk vagy aprítógépben finomra pörgetjük. Kibélelünk sütőpapírral egy 30x40 cm-es, mélyebb (a sütőhöz tartozó zománcos) tepsit. A sütőt előmelgítjük 200 °C-ra.
2. A lisztet és a sütőport összeszitáljuk, hozzáadjuk a mandulát, belereszeljük a megmosott citrom héját. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a tejjel felváltva a lisztkeveréket, végül a rumot.
3. A masszát a tepsibe simítjuk úgy, hogy a szegélyén valamivel magasabb legyen, mint a közepén (így sülés közben kevésbé púposodik fel!), és változatosan-sűrűn megszórjuk a meggyel és az egressel. Betesszük a sütőbe, 10 perc múlva visszakapcsolunk 180 °C-ra, és további 45-50 percig sütjük (tűpróba!).
4. A röszterthez világosbarnára pirítjuk a kristálycukrot, felöntjük a citromlével és 1 dl borral/ribizlilével, mérsékelt tűzön csak addig forraljuk, amíg a cukor elolvad. Beledobjuk a fahéjat és a félretett 400 g meggyet, 2-3 percig főzzük, aztán hozzáadjuk a maradék 1 dl borban/ribizlilében elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc).
5. A tésztát a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt 3x4 cm-es rombuszokra vagy tetszés szerinti kockákra-szeletekre vágjuk, tálra rendezzük, tetejét meghintjük fátyolnyi porcukorral. Kiemeljük a fahéjat a röszterből, csinos tálkába szedjük, és a sütemény mellé kínáljuk.
Változatok:
− Meggy/cseresznye helyett készíthetjük cseresznyével, sárgabarackkal, nektarinnal/őszibarackkal, egres helyett pedig ribizlivel, szederrel is, az a lényeg, hogy legyen köztük savanykás ízű is! A cukor mennyiségét a gyümölcsök fajtájához és érettségi fokához igazítjuk!
− Friss gyümölcsök helyett jól lecsepegtetett befőttekből is készíthető.
− A gyümölcsmártás helyett krémkeménységűre felvert, némi cseresznyepálinkával illatosított tejszínt vagy vaníliaöntetet is adhatunk mellé, bár önmagában is finom-szaftos a sütemény!
− A kész sütemény jól viseli a mélyhűtést, fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.