DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Elendel
Málnás
krémdesszert
Hozzávalók 4 pohárhoz:
- 400 g málna (mélyhűtött)
- 1 biocitrom
- 250 g ricotta
- 4 pohár natúr krémjoghurt (125 g/pohár)
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor vagy 1/2 kk. vanília-esszencia
- néhány csepp édesítőszer vagy 3 - 4 ek. porcukor/méz
- 4 babapiskóta
- 4 citromfű- vagy mentabóbita
- 2 kk. étcsokoládéforgács
1. A málnát tálcára terítjük, a legszebb 20-25 szemet félretesszük a díszítéshez (ha mélyhűtött málnából készítjük, és ugyancsak tálcára terítve, szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni − 35-40 perc.
2. A citromot megmossuk, héját lereszeljük, félbevágjuk, az egyik fél citrom levét kinyomjuk, átszűrjük. A ricottát, a joghurtot, a vanília-esszenciát és az édesítőszert keverőtálba tesszük, elektromos habverővel simára-habosra keverjük, végül a reszelt ciromhéjjal és a citromlével illatosítjuk.
3. A babapiskótákat nem túl apró darabokra tördeljük, és 4 üvegpohár/-kehely aljára szórjuk. Arányosan elosztva tetejére szedünk-simítunk 1 réteg krémet, aztán 1 réteg málna következik (a mélyhűtött gyümölcs felengedés közben levet ereszt, azt is a krém tetejére csöpögtetjük, annál szebb lesz!), végül a maradék krém. Folpackkal gondosan betakarjuk a poharakat, tálalásig a hűtőben tartjuk.
4. Tálalás előtt poharanként 5-6 szem málnát csinosítunk a krém tetejére, meghintjük csokoládéforgáccsal, és citromfű-/mentabóbitával díszítve kínáljuk.
Változatok:
− Ha fogyókúrázunk, a babapiskótát és a csokoládét elhagyjuk, bár az étcsokoládé (akár ennél nagyobb mennyiségben is) bizonyítottan jót tesz a szívnek – hogy a jókedvről ne is beszéljünk...
− Ha gyerek nem kap belőle, a poharak aljára szórt babapiskótát meglocsolhatjuk 1-2 ek. brandyvel, rummal vagy mandulalikőrrel is.
− Készíthetjük alaposan lecsepegtetett meggy- vagy őszibarackbefőttel is.
− Kifilézett naranccsal, friss eperrel, egyéb bogyós gyümölcsökkel (szeder, ribizli, áfonya) is finom.
Megjegyzések:
Mivel a ricotta (ami nem túró!) energiaértéke mindössze 170-180 kcal/100 g, jellegénél fogva pedig ellenálhatatlanul selymessé teszi a krémeket, remekül ki tudjuk váltani vele a jóval magasabb kalóriaértékű marcarpónét és tejszínt.