VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok
Kirándulások és kerti összejövetelek egyik színfoltja lehet ez a mutatós és kiadós rántottahasáb, amely langymelegen és hidegen, nagy tál saláta kíséretében vagy két kenyérszelet között egyaránt pompás.

Fotó: Elendel
Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb
Hozzávalók 8 személyre:
- 350 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
- 250 g téliszalámi egyben
- 1 nagy csokor snidling
- 16 tojás
- só, bors
- 3x20 g vaj/margarin + a formához
- néhány petrezselyem- vagy zellerlevél
- 1 kis fej lilahagyma
1. A zöldborsót 5 percre enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, leszűrjük, lecsepegtetjük, 4-5 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez. A szalámit apró kockákra vágjuk, 2 evőkanálnyit ebből is félreteszünk. A snidlinget leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, konyharuhával szárazra lapogatjuk.
2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy hasáb alakú, sima oldalú, kb. 1 liter űrtartalmú sütőformát vékonyan kivajazunk (hogy jól tapadjon rá) és kibélelünk sütőpapírral. A tojásokat megmossuk, egyenként nagyobb, csőrös mérőpohárba ütjük-csúsztatjuk. 3-4 szál kivételével (ollóval) belevagdossuk a snidlinget, sózzuk, borsozzuk, villával erőteljesen felverjük.
3. Nagyobb, lapos teflon serpenyőben felolvasztunk 20 g vajat/margarint, beleöntjük a felvert tojás egyharmadát, és folyamatosan keverve lágy, szinte folyós-képlékeny rántottát sütünk belőle. Egyenletesen elosztva azonnal a sütőforma aljára simítjuk, tetejére szedjük a zöldborsó és a szalámikockák felét.
4. Felolvasztunk a serpenyőben újabb 20 g vajat/margarint, és beleöntjük a maradék felvert tojás felét. A fenti módon, az előzővel azonos állagú rántottát sütünk belőle, a zöldborsós-szalámis réteg tetejére simítjuk, ezután ismét borsó és szalámi következik.
5. A maradék tojásból, a maradék 20 g felolvasztott vajjal/margarinnal megsütjük a harmadik adag rántottát is, a rakottas tetejére simítjuk, és a forró sütőben pontosan 20 percig sütjük (ne tovább, mert elveszíti a tojás szép sárga színét!).
6. Kivesszük a rántottahasábot a sütőből, a formában hagyjuk langyosra hűlni. Tálalás előtt hosszúkás tálra borítjuk, lehántjuk róla a sütőpapírt, tetejét a félretett zöldborsóval, szalámikockákkal és leölített petrezselyem-/zellerlevelekkel díszítjük, a tál szegélyét pedig lilahagymakarikákkal és néhány szál snidlinggel vidámítjuk.
Fontos:
Egy kicsit pepecselősnek tűnhet a dolog, mégsem tanácsos egyszerre megsütni az egész tojásmennyiséget, mert a rántotta pillanatok alatt kihűl-megdermed, tehát nem képes megkötni a borsót és a szalámit, így szeleteléskor szétesik a hasábunk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor