SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Zöldbabos
krumplisaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kis fej lilahagyma
- 1+2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 ek. citromlé
- 500 g apró szemű krumpli
- 400 g sárga vajbab (mélyhűtött)
- 100 g zöldborsó (mélyhűtött)
- 200 g paradicsom
- 3-4 szál fodros petrezselyem
- 3 ek. almaecet
- 1 ek. szójaszósz
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A hagymaféléket és a zöldségeket megtisztítjuk; a lilahagymát felkarikázzuk, összekeverjük 1/2 kk. sóval és a citromlével. A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni. A (fagyos) zöldbabot forrásban lévő, enyhén sós, 1 gerezd fokhagymával ízesített vízbe dobjuk, 15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a(z ugyancsak fagyos) zöldborsót, és az egészet puhára főzzük (további 10-15 perc). Hideg vízbe szedve lehűtjük, alaposan lecsepegtetjük (a főzőlét megtartjuk, pompás levesalap!).
2. A paradicsomokat gerezdekre vágjuk. A krumplit (tojásszeletelővel) vékony karikákra szeljük, kissé széthúzzuk, lapos tál szélére és közepére rendezzük. Tetejére és köré halmozzuk a zöldborsós zöldbabot, a lilahagymát és a paradicsomot, petrezselyemmel díszítjük.
3. Az öntethez olvadásig keverünk az almaecetben 1/4 kk. sót, frissen őrölt borssal, 2 gerezd áttört fokhagymával és a szójaszósszal ízesítjük, végül apránként beledolgozzuk az olívaolajat, de a szépség kedvéért csak tálaláskor, az asztalnál keverjük össze a salátával. Könnyű egytálételként, szelethúsok köreteként kínálhatjuk.