2019. augusztus 25.
Lajos napja van

KÖRETEK > Rizsköretek

Minden falatjában élvezetes, remek ízekkel kényeztet ez a gazdag, illatos
zöldfűszerekkel és gombával készített „egyveleg”, amelyet tejszínes
tojásöntet fog össze, és a szépség kedvéért megsütünk. Langymelegen
a legfinomabb és a legszebb!


Fotó: Hemző Károly

Gombás-paprikás
rizstorta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 biocitrom
  • 200 g basmati/thai vagy egyéb hosszú szemű rizs
  • só, bors
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 g (barna) sampinyon gomba
  • 1-1 sárga és piros húsú paprika
  • diónyi vaj/margarin a tálhoz
  • 1 csirkemellfilé (kb. 300 g)
  • 2+1 ek. (classico) olívaolaj
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 1-2 csipet chilipor
  • 4 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 2-3 szál petrezselyem

1. A citromot alaposan megmossuk, félbevágjuk (a másik felét egyéb célra elhasználjuk), vékonyan lehántunk róla 2-3 kisujjnyi sárga héjat. Felforralunk 6 dl vizet, hozzáadunk 1 kk. sót és a citromhéjat, beleszórjuk a rizst, majd félrebillentett fedő alatt, olykor megkeverve 10 percig főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 15 percig pihentetjük-puffasztjuk (nem emelgetjük a fedőt, mert megszökik a gőz, márpedig a puhuláshoz szükségünk van rá!).

2. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a színes paprikákat kisujjnyi csíkokra vagy 3x3 cm-es kockákra vágjuk.
Vajjal/margarinnal kikenünk egy 26-28 cm átmérőjű gyümölcstortaformát/lapos sütőedényt. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. Bedörzsöljük a csirkemellet sóval, frissen őrölt borssal, és 2 ek. felhevített olívaolajban mindkét oldalát pirosra sütjük (4+4 perc), félretesszük. A pecsenyealjhoz öntünk még 1 ek. olívaolajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük, élénk tűzön 2 percig pirítjuk. Hozzaádjuk a paprikát, megszórjuk a a fűszerkeverékkel, valamint a chiliporral, és folyamatosan keverve további 4-5 percig pirítjuk. A csirkemellet apró kockákra vágjuk, aztán a zöldséggel együtt a rizshez keverjük, és a tortaformába szedjük-kócosítjuk.

4. Az öntethez a tojásokat kissé felverjük, hozzákeverjük a tejet és a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a rizs tetejére öntjük. Középső bordamagasságra helyezett rácson 25-30 percig sütjük. Tálalás előtt 10-15 percig pihentetjük, végül megszórjuk a finomra aprózott petrezselyemmel, és a sütőtálban kínáljuk. Tortaszerűen szeleteljük. Langymelegen a legfinomabb. Melegíthető, mélyhűthető!

Fontos:

Még finomabb, ha néhány szem erdei gombát is adunk hozzá, de legyünk körültekintők: ha nem a piacon vásároljuk, hanem mi magunk szedjük vagy ajándékba kapjuk, még ha hozzáértőnek érezzük is magunkat, semmiképpen se dolgozzuk fel addig, amíg gombaszakértő nem látta!

Változatok:

Gazdagíthatjuk 150-200 g főtt, füstölt sonkával, sovány tarjával, a tenger gyümölcseivel is; az öntethez keverhetünk 100 g reszelt (edami, gouda, trappista) sajtot.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

210 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tésztával töltött
padlizsán

Padlizsános-krumplis
paradicsomsaláta

Mediterrán krumplisaláta

Spenótos
palacsintatorta

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Sonkás-uborkás
krumplisaláta

Káposztás
palacsinta

Spenótos
rakott krumpli

Feta sajtos-
tonhalas babsaláta

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Diós fasírt
gyömbéres paprikával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: