SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Muffinok
Aligha van egyszerűbb sütemény a két-három falatnyi kalácskáknál, amelyek muffin névre hallgatnak, és szinte elronthatatlanok. Különösen finomak gyümölcsös változataik, kivált, ha „erősítésként” ugyanabból a gyümölcsből készült rösztert, azaz mártást is kínálunk melléjük.

Fotó: Hemző Károly
Sárgabarackos muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 1 dl olaj + a formához
- 12 szem friss, közepes sárgabarack
- 300 g finomliszt
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- 100 g porcukor + a szóráshoz
- 2 tasak (20 g) vanillincukor
- 1/4 kk. őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 biocitrom reszelt héja
- 2 dl tej
- 2 tojás
- néhány menta- vagy citromfűbóbita




1. Egy 12 csészés muffinformát vékonyan kikenünk olajjal (vagy kibélelünk kettesével egymásba illesztett, azaz 24 papírtálkával). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
2. A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sütőporral, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, a sóval és a gondosan megmosott citrom reszelt héjával. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejet (A), végül az olajat, és simára-csomómentesre összedolgozzuk. Arányosan elosztva a formákba szedjük úgy, hogy a massza csak 3/4 magasságig töltse ki őket (B).
3. A barackokat megmossuk, lecsepegtetjük, félbevágjuk, kimagozzuk. Mindegyik muffintálkába 2 felezett barackot fektetünk-nyomkodunk a massza tetejére (C), és a sütő közepére betolt rácson 35-40 percig sütjük (tűpróba!).
4. Kivesszük a formát a sütőből, 10 perc múlva kiemeljük-kifordítjuk a belőle a muffinokat, és rácsra rakosgatva hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor tálra rendezzük őket, megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és menta-/citromfűbóbitákkal díszítjük. Több napig elálló, finom sütemény! Mélyhűthető!
Tippek:
Kényeztetésképpen sárgabarackrösztert kínálhatunk mellé:
1,2 dl vizet felforralunk 1/2 citrom átszűrt levével, 120 g kristálycukorral és 6 ek. brandyvel/barackpálinkával. 400 g érett sárgabarackot megmosunk, félbe-negyedbe vágunk, kimagozunk, majd a szirupba csúsztatunk, és mérsékelt tűzön 3-4 percig főzünk. 1/2 dl hideg vízben elkeverünk 1 púpozott ek. étkezési keményítőt vagy vaníliás pudingport, a barackhoz öntjük, éppen csak besűrítjük (1 perc). Hagyjuk kihűlni, csinos tálkába szedve kínáljuk.
Változatok:
Olaj helyett készíthetjük olvasztott, langyosra hűlt vajjal/margarinnal is; sárgabarack helyett nektarinnal/őszibarackkal, szezonon kívül ezek jól lecsepegtetett befőttváltozatával is.
Italajánlat:
Édeskés desszertbor, pezsgő