SÜTEMÉNYEK > Rétesek

Fotó: Hemző Károly
Cseresznyés-
túrós rétes
Hozzávalók 2 rúdhoz vagy 8-10 szelethez:
- 80 g vaj/margarin
- 2 csomag réteslap (2x4 lapos)
- porcukor a szóráshoz
- A töltelékhez:
- 300 g cseresznye
- 2 tojás
- 300 g félzsíros túró
- 40 g+2+2 ek. kristálycukor
- só
- 1 dl tejföl (20%-os)
- 4 ek. zsemlemorzsa
- 2 kk. őrölt fahéj
1. A töltelékhez a cseresznyét kimagozzuk, lecsepegtetjük. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, sárgájukat összedolgozzuk az áttört túróval és 40 g cukorral. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, elkeverjük a tejföllel.
2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kibéleljük sütőpapírral a sütőbe való tepsit. A vajat/margarint felolvasztjuk. Benedvesítünk és alaposan kicsavarunk egy patyolattiszta konyharuhát. Sorra ráfektetünk 4 réteslapot (lehetőleg teljesen ép lap kerüljön alulra!), mindegyiket megpötyögtetjük vajjal/margarinnal. A felső lapot megkenjük 2 ek. habos tejföllel, megszórjuk 2 ek. zsemlemorzsával és 1 kk. fahéjjal.
3. A széleken 3-3 cm-t üresen hagyva, a réteslap felénk eső felére simítjuk a túró felét, megszórjuk a cseresznye felével és 2 ek. cukorral. Az oldalsó tésztaszéleket felhajtjuk a töltelékre, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, és hajtott szélével lefelé a tepsire emeljük.
4. A maradék hozzávalókból, a fenti módon még 1 rudat formálunk, mindkettőt körbekenjük a maradék habos tejföllel, és a forró sütőben 10 percig, majd 180 °C-ra visszakapcsolva további 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langymelegre hűlni. Tálalás előtt 4-5 cm-es, rézsútos szeletekre vágjuk, és porcukorral megszórva kínáljuk. Igazán csak frissen jó és mutatós, mert hamar megereszkedik a tésztája.
Tippek:
Ha nem fogyasztjuk el azonnal, csak lazán, tüllernyővel takarjuk le, hogy „levegőzhessen”.
Megjegyzések:
A túrós töltelékmassza nem csak nagyon finom, de roppant hasznos is: nagyszerűen megfogja a gurulós gyümölcsöket (amilyen a meggy, cseresznye stb. is), így a rétes kevésbé esik szét, fogyasztása is egyszerűbb.