KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Hemző Károly
Zsályás
sült újkrumpli
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg újkrumpli
- 4 dundi gerezd fokhagyma
- 1 dús szál friss zsályaág (10-12 levél)
- 4 ek. olaj
- só, bors
1. Nem túl apró szemű krumplit vásárolunk. Elkészítés előtt 10 percre beáztatjuk hideg vízbe, aztán (gumikesztyűs kézzel) gondosan megmossuk-megsikáljuk, és héjában, enyhén sós, bő vízben félpuhára főzzük (10 perc). Leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, majd a szemek nagyságától függően félbe-negyedbe vágjuk, illetve egészben hagyjuk.
2. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, tenyerünkkel/húsverővel ráütve ellapítjuk. A zsályát leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, leveleit lecsipkedjük. Teflon bevonatú vagy vastag fenekű vasserpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a fokhagymát és a zsályaleveleket. Élénk tűzön csak addig pirítjuk-keverjük, amíg a fokhagyma világosdrappra, a zsálya pedig ropogósra sül. Szűrőlapáttal kiemeljük az olajból az „illatszereket” és félretesszük.
3. A fűszeres olajba dobjuk a krumplit, élénk tűzön, kíméletesen, de gyakorta megkeverve-rázogatva aranybarnára pirítjuk (8-10 perc). A serpenyőben hagyjuk vagy nem túl mély tálba csúsztatjuk, megszórjuk egy kevés sóval, frissen őrölt borssal, végül a ropogós zsályalevelekkel díszítjük, és azonnal tálaljuk. Csak frissen jó!
Tippek:
Önmagában is pompás csemege – ez esetben citromos-olívaolajos vagy zöldfűszeres-joghurtos öntettel készített vegyes salátát adhatunk hozzá és 1,5 kg-ra emeljük a krumpli mennyiségét, de egybesült, grillezett vagy rántott húsokhoz, halakhoz köretként is kínálhatjuk.
Változatok:
Zsálya helyett készíthetjük 1 ágacska friss rozmaringgal is.