SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Olívás
paradicsomsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g kemény paradicsom
- 2 közepes fej hagyma
- 2 szál bazsalikom
- 80 g kimagozott vagy paprikával/mandulával töltött olívabogyó
- só, bors
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 2 ek. pirított tisztított tökmag
1. A paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük, szárukat a csonkkal együtt, ékformán kivágjuk, majd felkarikázzuk őket, és nagyobb, lapos tálra rendezzük.
2. A hagymát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, a paradicsom tetejére szórjuk. A bazsalikomszálakat leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, konyharuhával szárazra lapogatjuk, levélkéiket letépkedjük a szárakról, és nagyjából felaprózzuk. Az olívabogyókat lecsepegtetjük, és a bazsalikommal együtt a salátához adjuk. Ha nem azonnali fogyasztásra szánjuk, gondosan letakarjuk, és hidegre tesszük, de fogyasztás előtt fél órával kivesszük a hűtőszekrényből, mert szobahőmérsékleten érvényesül igazán az aromája.
3. Mivel a paradicsom gyorsan levet ereszt, csak tálaláskor szórjuk meg a saláta tetejét sóval és ízlés szerint frissen őrölt borssal, majd megöntözzük az olívaolajjal, lazán összekeverjük, és meghintjük a tökmaggal. Bármilyen frissen sült hús- vagy halételhez, omletthez, krumplis ételekhez kínálhatjuk, de friss kenyérrel csak úgy, magában is finom − a levébe mártogatott kenyér kivált...