2021. május 11.
Ferenc napja van

JÓ TUDNI


Fotó: Hemző Károly

A spárgáról

A
B
C

Milyen spárgát vásároljunk?

A spárgasípok legyenek kemények, egyenesek, hegyük teljesen zárt, ha kézzel eltörjük, szinte reccsenjenek.
 Párolásra a vastagabb spárga alkalmas, a vékonyabbak inkább csak levesnek (ez a fajta általában olcsóbb is).


Tárolása

 Legjobb, ha frissen feldolgozzuk, ha mégsem, nedves konyharuhába, majd nylonzacskóba csomagoljuk, hogy ki ne száradjon, és a hűtőszekrény alsó, ill. zöldség tárolására alkalmas részébe/fiókjába tesszük. Kb. 5 napig minőségkárosodás nélkül eltartható.
 Megtisztítani csak közvetlenül főzés előtt tanácsos!


Tisztítása és elkészítése

1. A halványított, azaz fehér spárgát a fejétől a szárvég felé haladva hámozzuk meg. A zöldspárgát egyáltalán nem, vagy csak az alsó 1/3 részét kell meghámozni.

2.  A spárgasípokat egyenként 5-10 cm magas, felfordított tálra/tányérra fektetjük − egyrészt azért, mert kézben-levegőben tartva könnyen eltörnek, másrészt, hogy ne ragadjon rájuk lehántott héjuk. Billegő pengéjű, spárga, zöldség és burgonya tisztítására is alkalmas eszközzel gondosan meghámozzuk (A), megmossuk, lecsepegtetjük.

3. A megtisztított spárgasípokat megmossuk, csokorba fogjuk, deréktájban szorosan megkötözzük (B).  Fás, élvezhetetlen végükből annyit vágunk le, hogy könnyen beleszaladjon a kés, a vágási felület pedig fényes-nedves legyen (C).

4. Nagyobb lábasban felforralunk kb. 1 liter enyhén sós, 1 kockacukorral és 1 ek. citromlével ízesített vizet. Belehelyezünk egy lábakon álló, lyukacsos főzőbetétet, ráfektetjük a megkötözött spárgát (főkép), és fedő alatt, a lassú forralással keletkező gőzben puhára pároljuk. A főzési idő a spárgasípok vastagságától függ. Kiemeljük az edényből a spárgát, tiszta konyharuhába takarva lecsepegtetjük, illetve melegen tartjuk.


Spárga alaplé − leveshez, mártásokhoz

A lehántott spárgahéjat és a levágott spárgavégeket nem dobjuk ki, hanem alaposan megmossuk, és annyi hideg vízben, hogy ellepje, szelíd tűzön, 10 percig főzzük, leszűrjük. Mélyhűthető!

Tippek:

 Ha levest készítünk, a spárgát felaprózzuk, és sós-cukros-citromos vízben puhára főzzük. A  nemes spárgafejeket külön edénykében inkább pároljuk-gőzőljük, semmint főzzük − gyorsan megpuhulnak, sőt szétesnek, ha túlfőzzük őket.

 A fehér spárga gyakran kesernyés, ezért főzés/párolás után azonnal jéghideg vízbe merítjük vagy leöblítjük, hogy keserű levét kidobja, egyszersmind ropogós maradjon. Az is bevált módszer, hogy főzőlevébe 1 szelet fehér kenyeret vagy 1 zsemlét teszünk.

 Ha nem tudjuk pontosan időzíteni a tálalást, a megfőzött spárgát hideg vízzel leöblítjük, lapos tálba fektetjük. Ráöntjük a főzőlevét, amelyet néhány jégkockával lehűtünk,  (nehogy tovább puhuljon benne a spárga!), nedves konyharuhával lefedjük.

 Tálaláskor a lehűtött spárgát átforrósítjuk: 1-2 dl főzőlét felforralunk egy kevés vajjal/margarinnal, és beleforgatjuk a spárgasípokat.

Megjegyzések:

Kaphatók karcsú, henger formájú, kiemelhető rácsbetéttel ellátott, speciális spárgafőző fazekak is (ezek meglehetősen drágák!), amelyekben felállítva pároljuk meg a csokorba kötött spárgasípokat, így csak a gőz éri az ínyencfalatnak számító spárgafejeket.
 

Hogyan együk?

Hacsak nincsen kifejezetten erre a célra szolgáló spárgacsipeszünk, akkor egyszerűen kézbe fogjuk a spárgasípok végét, és belemártogatjuk a mártásba vagy a reszelt sajtba. Fejüket és ameddig puhák, elfogyasztjuk, azaz kissé megrágva „kiszopogatjuk” belőlük a lét-spárgahúst. Fás-rostos végüket a tányéron hagyjuk.

 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

15 kcal/100 g

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás
spárgagratin

Spárgakrémhab

Spárga tojásos
zöld morzsával

Tavaszi
csirkeraguleves

Spárgasípok
kecskesajttal

Spárgamimóza
sajtmártással

Spárgás
tojáslepény

Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tojásteszt

A leveles salátákról

Spárgás rizsleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: