2019. szeptember 18.
Diána napja van

JÓ TUDNI


Fotó: Hemző Károly

A spárgáról

A
B
C

Milyen spárgát vásároljunk?

A spárgasípok legyenek kemények, egyenesek, hegyük teljesen zárt, ha kézzel eltörjük, szinte reccsenjenek.
 Párolásra a vastagabb spárga alkalmas, a vékonyabbak inkább csak levesnek (ez a fajta általában olcsóbb is).


Tárolása

 Legjobb, ha frissen feldolgozzuk, ha mégsem, nedves konyharuhába, majd nylonzacskóba csomagoljuk, hogy ki ne száradjon, és a hűtőszekrény alsó, ill. zöldség tárolására alkalmas részébe/fiókjába tesszük. Kb. 5 napig minőségkárosodás nélkül eltartható.
 Megtisztítani csak közvetlenül főzés előtt tanácsos!


Tisztítása és elkészítése

1. A halványított, azaz fehér spárgát a fejétől a szárvég felé haladva hámozzuk meg. A zöldspárgát egyáltalán nem, vagy csak az alsó 1/3 részét kell meghámozni.

2.  A spárgasípokat egyenként 5-10 cm magas, felfordított tálra/tányérra fektetjük − egyrészt azért, mert kézben-levegőben tartva könnyen eltörnek, másrészt, hogy ne ragadjon rájuk lehántott héjuk. Billegő pengéjű, spárga, zöldség és burgonya tisztítására is alkalmas eszközzel gondosan meghámozzuk (A), megmossuk, lecsepegtetjük.

3. A megtisztított spárgasípokat megmossuk, csokorba fogjuk, deréktájban szorosan megkötözzük (B).  Fás, élvezhetetlen végükből annyit vágunk le, hogy könnyen beleszaladjon a kés, a vágási felület pedig fényes-nedves legyen (C).

4. Nagyobb lábasban felforralunk kb. 1 liter enyhén sós, 1 kockacukorral és 1 ek. citromlével ízesített vizet. Belehelyezünk egy lábakon álló, lyukacsos főzőbetétet, ráfektetjük a megkötözött spárgát (főkép), és fedő alatt, a lassú forralással keletkező gőzben puhára pároljuk. A főzési idő a spárgasípok vastagságától függ. Kiemeljük az edényből a spárgát, tiszta konyharuhába takarva lecsepegtetjük, illetve melegen tartjuk.


Spárga alaplé − leveshez, mártásokhoz

A lehántott spárgahéjat és a levágott spárgavégeket nem dobjuk ki, hanem alaposan megmossuk, és annyi hideg vízben, hogy ellepje, szelíd tűzön, 10 percig főzzük, leszűrjük. Mélyhűthető!

Tippek:

 Ha levest készítünk, a spárgát felaprózzuk, és sós-cukros-citromos vízben puhára főzzük. A  nemes spárgafejeket külön edénykében inkább pároljuk-gőzőljük, semmint főzzük − gyorsan megpuhulnak, sőt szétesnek, ha túlfőzzük őket.

 A fehér spárga gyakran kesernyés, ezért főzés/párolás után azonnal jéghideg vízbe merítjük vagy leöblítjük, hogy keserű levét kidobja, egyszersmind ropogós maradjon. Az is bevált módszer, hogy főzőlevébe 1 szelet fehér kenyeret vagy 1 zsemlét teszünk.

 Ha nem tudjuk pontosan időzíteni a tálalást, a megfőzött spárgát hideg vízzel leöblítjük, lapos tálba fektetjük. Ráöntjük a főzőlevét, amelyet néhány jégkockával lehűtünk,  (nehogy tovább puhuljon benne a spárga!), nedves konyharuhával lefedjük.

 Tálaláskor a lehűtött spárgát átforrósítjuk: 1-2 dl főzőlét felforralunk egy kevés vajjal/margarinnal, és beleforgatjuk a spárgasípokat.

Megjegyzések:

Kaphatók karcsú, henger formájú, kiemelhető rácsbetéttel ellátott, speciális spárgafőző fazekak is (ezek meglehetősen drágák!), amelyekben felállítva pároljuk meg a csokorba kötött spárgasípokat, így csak a gőz éri az ínyencfalatnak számító spárgafejeket.
 

Hogyan együk?

Hacsak nincsen kifejezetten erre a célra szolgáló spárgacsipeszünk, akkor egyszerűen kézbe fogjuk a spárgasípok végét, és belemártogatjuk a mártásba vagy a reszelt sajtba. Fejüket és ameddig puhák, elfogyasztjuk, azaz kissé megrágva „kiszopogatjuk” belőlük a lét-spárgahúst. Fás-rostos végüket a tányéron hagyjuk.

 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

15 kcal/100 g

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Spárgamimóza
sajtmártással

Spárga tojásos
zöld morzsával

Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával

Gazdag spárgás
zöldségleves

Paradicsomos-
spárgás saláta

Spárgasípok
kecskesajttal

Mustáros lazacfilé
zöldspárgával

Sonkás
spárgagratin

Spárgás
tojáslepény

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

A húsvéti sonkáról
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: