SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták

Fotó: Hemző Károly
Epres sakkszelet
Hozzávalók 8 szelethez:
- 1 kg apró szemű eper
- 200 g porcukor
- 1/2 citrom leve
- 1 piskótahasáb (400 g)
- 1/2 dl triple sec likőr
- 1 tasak/6 lap (10 g) zselatin
- 4+4 dl tejszín
- 2 tasak vanillincukor (20 g)
- 2 tasak habfixáló (20 g)
- 2 ek. pirított mandulaforgács
1. Az epret megmossuk, megtisztítjuk, 36 igen apró szemet félreteszünk, a többit meghintjük a porcukorral és a citromlével, 20 percig érleljük.
2. A piskótahasáb tetejéről levágunk egy 2 cm-es lapot, majd 2 cm-es falvastagságot hagyva kivájjuk a belsejét. A tésztadarabkákat elmorzsoljuk, és megöntözzük a likőrrel. A zselatint beáztatjuk 1/2 dl (a zselatinlapokat 6-8 dl) hideg vízbe. 4 dl tejszínt kemény habbá verünk a vaníliás cukorral. A „bepácolt” epret összeturmixoljuk.
3. A zselatint (a lapokat előzőleg jól kinyomkodjuk) 2-3 ek. eperpéppel, szelíd melegítéssel felolvasztjuk, aztán lehúzzuk tűzről, egyenként hozzákeverünk további 3-4 ek. eperpépet, majd az eper egészéhez adjuk. Több részletben összeforgatjuk a tejszínhabbal, lazán beledolgozzuk a likőrös piskótamorzsát, és megtöltjük vele a kivájt piskótahasábot. Tetejére illesztjük a levágott lapot, lazán, de gondosan fóliába csomagoljuk, és 6 órára a hűtőbe tesszük.
4. Tálaláskor felverjük a habfixálóval a maradék 4 dl tejszínt. Felét kisebb (8 mm) átmérőjű, csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedjük, a maradékkal bevonjuk a torta tetejét és oldalát, ez utóbbit beszórjuk a mandulával. Sakktábla alakzatban, a félretett eperszemekkel váltakozva habrózsákat nyomunk a torta tetejére, és fogyasztásig hidegen tartjuk. Csak az asztalnál, nem túl vékonyan szeleteljük.
Elkészítési idő:
40 perc
+ 6 óra dermedési idő
Energiatartalom:
503 kcal/szelet
Nehézségi fok: