2020. június 6.
Norbert napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták


Fotó: Hemző Károly

Epres sakkszelet

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 1 kg apró szemű eper
  • 200 g porcukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 piskótahasáb (400 g)
  • 1/2 dl triple sec likőr
  • 1 tasak/6 lap (10 g) zselatin
  • 4+4 dl tejszín
  • 2 tasak vanillincukor (20 g)
  • 2 tasak habfixáló (20 g)
  • 2 ek. pirított mandulaforgács

1. Az epret megmossuk, megtisztítjuk, 36 igen apró szemet félreteszünk, a többit meghintjük a porcukorral és a citromlével, 20 percig érleljük.

2. A piskótahasáb tetejéről levágunk egy 2 cm-es lapot, majd 2 cm-es falvastagságot hagyva kivájjuk a belsejét. A tésztadarabkákat elmorzsoljuk, és megöntözzük a likőrrel. A zselatint beáztatjuk 1/2 dl (a zselatinlapokat 6-8 dl) hideg vízbe. 4 dl tejszínt kemény habbá verünk a vaníliás cukorral.  A „bepácolt” epret összeturmixoljuk.

3. A zselatint (a lapokat előzőleg jól kinyomkodjuk) 2-3 ek. eperpéppel, szelíd melegítéssel felolvasztjuk, aztán lehúzzuk  tűzről, egyenként hozzákeverünk további 3-4 ek. eperpépet, majd az eper egészéhez adjuk. Több részletben összeforgatjuk a tejszínhabbal, lazán beledolgozzuk a likőrös piskótamorzsát, és megtöltjük vele a kivájt piskótahasábot. Tetejére illesztjük a levágott lapot, lazán, de gondosan fóliába csomagoljuk, és 6 órára a hűtőbe tesszük.

4. Tálaláskor felverjük a habfixálóval a maradék 4 dl tejszínt. Felét kisebb (8 mm) átmérőjű, csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedjük, a maradékkal bevonjuk a torta tetejét és oldalát, ez utóbbit beszórjuk a mandulával. Sakktábla alakzatban, a félretett eperszemekkel váltakozva habrózsákat nyomunk a torta tetejére, és fogyasztásig hidegen tartjuk. Csak az asztalnál, nem túl vékonyan szeleteljük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 6 óra dermedési idő

Energiatartalom:

503 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Téli vegyes saláta
nyers céklával

Szerencsegomba
tojásból

Krumplisaláta
túrókrémmel

Gombás táska

Húsos
lilahagymatorta

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Sonkás és
sajtos roló

Almás-zöldséges
heringsaláta

Tökmagos-
sajtos stangli

Hagymás-diós
karfiolsaláta

Vitaminsaláta
rokfortos öntettel

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: