HÚSÉTELEK > Csirkehússal
Csupazöld zöldségekkel és sok petrezselyemmel készül a zsemlés-sajtos töltelék, amelyet a csirkecombok bőre alá kerekítünk, de tűzni-varrni ezúttal nem kell,
mert az alufólia formában tartja művünket. Hidegen is finom és mutatós, hiszen
a kicsontozott felső comb szépen szeletelhető.

Fotó: Hemző Károly
Töltött csirkecomb
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 nagyobb csirkecomb (200 g/db)
- só, bors
- 1 szikkadt zsemle
- 2 dl tej
- 1 csokor újhagyma
- 300 g zöldborsó (150 g tisztított/mélyhűtött)
- 150 g zöldhüvelyű bab (mélyhűtött)
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek. olaj
- 1 ek. finomliszt
- 1 tojássárgája
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 g trappista sajt
- 1 ek. vaj/margarin
- 6-8 salátalevél
- 8-12 koktélparadicsom
1. A szép tálalás kedvéért 2-2 balos és jobbos csirkecombot vásárolunk, leöblítjük, a felső combrészt kicsontozzuk: bőrös felükre fektetve kitapogatjuk az alsó és a felső comb közötti izületet, majd felső comb csontvégétől indulva, hosszanti irányban felvágjuk a húst. Ügyelve a bőr épségére, átvágjuk a porcot, aztán „letakarítjuk-lekapirgáljuk" a húst a csontról, és kiemeljük. Óvatosan, hogy ki ne lyukasszuk, fellazítjuk a bőrt a combokon, mindkét oldalukat bedörzsöljük sóval, húsos oldalukat meghintjük frissen őrölt borssal is.
2. A töltelékhez beáztatjuk a zsemlét a tejbe. A zöldségeket megtisztítjuk, az újhagymát 8-10 cm-es zöldjével együtt vékonyan felkarikázzuk. A zöldbabot 2-3 cm-es darabokra, a petrezselymet finomra vágjuk.
3. Megfonnyasztjuk az olajban az újhagymát, rádobjuk a zöldborsót és a zöldbabot (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), fedő alatt félpuhára pároljuk (6-8 perc), végül megszórjuk a liszttel, és hűlni hagyjuk.
4. A zöldségekhez adjuk az alaposan kinyomkodott zsemlét, a tojássárgáját, a petrezselymet és az áttört fokhagymát, hozzáreszeljük a sajtot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Jól összedolgozzuk, a combok bőre alá töltjük, a széleket lenyomkodjuk.
5. Megkenünk vajjal/margarinnal 4 db kb. 40 cm-es alufólialapot, közepükre helyezzük a combokat, lazán becsomagoljuk, a fóliavégeket szorosan összenyomkodjuk és felhajtjuk. Tepsibe helyezett rácsra sorakoztatjuk, kevés vizet öntünk alájuk (hogy az esetleg lecsöppenő zsiradék meg ne égjen), és 200 °C-os sütőben 40 percig pároljuk. Ezután kihajtjuk a fóliaszéleket, visszatesszük a tepsit a sütőbe, és aranybarnára pirítjuk a combokat (kb. 20 perc).
6. A salátaleveleket megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, kibélelünk velük egy nagyobb tálat. Elrendezzük rajta a csirkecombokat, és a félbevágott paradicsomokkal díszítve máris tálaljuk. Petrezselymes újkrumpli, hasábburgonya, vegyes idénysaláta illik hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé