VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Gombás pirítós,
avagy bruschetta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes fej hagyma
- 250 g barna sampinyon vagy erdei gomba
- 2 ek. olaj
- só, bors
- 1 csokor petrezselyem
- 20+20 g vaj/margarin
- 20 g finomliszt
- 2 dl tej
- 1-2 csipet chilipor
- 2 tojássárgája
- 50 g reszelt edami vagy ementáli sajt
- 1 karcsú bagett (kb. 300 g)
- 1/2 piros húsú paprika
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát és a gombát vékonyan felszeleteljük. Az olajat felforrósítjuk, mérsékelt tűzön, fedő alatt megfonnyasztjuk benne a hagymát. Rádobjuk a gombát, fedő nélkül, élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk, levét elfőzzük, aztán lehúzzuk a tűzről, meghintjük sóval és frissen őrölt borrsal, végül hozzákeverjük a finomra vágott petrezselymet.
2. A besamelhez 20 g vajban/margarinban világosra pirítjuk a lisztet, simára keverjük a tejjel, és sűrűsödésig főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint chiliporral fűszerezzük, majd elkeverjük a tojássárgákkal és a sajttal, azaz Mornay-mártást készítünk. 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle, a többiben elkeverjük a gombát.
3. A bagettet 8-12 rézsútos szeletre vágjuk, rácsra sorakoztatjuk, egyik oldalukat grillsütőben megpirítjuk. Megfordítjuk őket, megkenjük a maradék 20 g vajjal/margarinnal, és világossárgára sütjük. Arányosan elosztva tetejükre halmozzuk a gombát, megszórjuk a félretett sajttal, és már csak annyi időre tesszük vissza a grillsütőbe, amíg a tetejükre olvad a sajt. Paprikaszeletkékkel díszítve azonnal tálaljuk.
Tippek:
Ha nem erdei gombából készítjük, a gombaragut 10 g szárított, finomra tört erdei gombával illatosíthatjuk.
Változatok:
Gomba helyett gazdagíthatjuk egyéb finomságokkal is (cukkini, kaliforniai paprika, padlizsán, maradék sült hús, szárnyasmáj, sonka stb.).
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé