DESSZERTEK > Egyéb finom falatok
Az idősebbek még emlékeznek azokra az időkre, amikor a leleményes háziasszonyok minden ehető alapanyagból finom falatokat tudtak varázsolni,
így palacsintatésztába forgatott akác- és bodzavirág is került az asztalra.
Aki megfordult balkáni tájakon, tudja, hogy a kedves vendéget rózsaszirmokból főzött mézédes dzsemmel kínálják. A keleti népek rendszeresen fogyasztják
az édes-illatos virágokat, hol ízük, hol gyógyerejükbe vetett hitük miatt.

Fotó: Hemző Károly
Rántott bodzavirág
Hozzávalók 4 személyre:
- 16 bodzavirág
- 150 g finomliszt
- 2 tojás
- 1,5 dl világos sör
- só
- 1 liter olaj a sütéshez
- 4 ek. porcukor
- 2 kk. őrölt fahéj
1. Szép, éppen csak kinyílt, rovarmentes, egészséges bodzavirágokra van szükségünk, amelyeket kb. 10 cm-es „nyéllel” szedünk-vágunk le az ágakról, és lehetőleg frissen, minél hamarabb felhasználunk. Gyenge, permetező vízsugár alatt vagy vízbe merítve leöblítjük-megmossuk, lerázzuk róluk a vizet, és tiszta konyharuhával gyengéden szárazra lapogatjuk.
2. A lisztet mélyebb tálba szitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgákat elkeverjük a liszttel, apránként beledolgozzuk a sört, azután lefedjük, és 15-30 percet pihentetjük.
3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük 1 csipet sóval, majd kanalanként, kíméletesen beledolgozzuk a masszába. Az olajat nem túl mély, ámde nagyobb lábasba-serpenyőbe öntjük és felforrósítjuk (akkor jó, ha 1 csipet beleszórt só vagy 1-2 pötty sörtészta azonnal habosodni kezd benne).
4. A virágokat egyenként belemártjuk a masszába, lecsepegtetjük, és a forró olajba tesszük. Mérsékelt tűzön, fedő nélkül 4-6 percig, aranysárgára sütjük. Papírkendőre szedve felitatjuk a virágernyőkről az olajat, majd addig is, amíg az összes kisül, papírkendővel bélelt nagyobb tálra vagy tepsire rakosgatjuk őket, és 100 °C-ra előmelegített, kikapcsolt, résnyire nyitott ajtajú sütőben melegen tartjuk. A porcukrot és a fahéjat összekeverjük, tálaláskor meghintjük vele a virágokat, és lehetőleg azonnal, frissen-ropogósan fogyasztjuk.
Tippek:
Készíthetünk hozzá tejjel vagy borral készített vaníliás desszertöntetet, de kínálhatjuk csinos tálkába szedett eper- vagy egyéb pikáns gyümölcsöntet, illetve híg dzsem kíséretében is.