2019. november 13.
Szilvia napja van

DESSZERTEK > Egyéb finom falatok

Az idősebbek még emlékeznek azokra az időkre, amikor a leleményes háziasszonyok minden ehető alapanyagból finom falatokat tudtak varázsolni,
így palacsintatésztába forgatott akác- és bodzavirág is került az asztalra.
Aki megfordult balkáni tájakon, tudja, hogy a kedves vendéget rózsaszirmokból főzött mézédes dzsemmel kínálják. A keleti népek rendszeresen fogyasztják
az édes-illatos virágokat, hol ízük, hol gyógyerejükbe vetett hitük miatt. 


Fotó: Hemző Károly

Rántott bodzavirág

Hozzávalók 4 személyre:

  • 16 bodzavirág
  • 150 g finomliszt
  • 2 tojás
  • 1,5 dl világos sör
  • 1 liter olaj a sütéshez
  • 4 ek. porcukor
  • 2 kk. őrölt fahéj

1. Szép, éppen csak kinyílt, rovarmentes, egészséges bodzavirágokra van szükségünk, amelyeket kb. 10 cm-es „nyéllel” szedünk-vágunk le az ágakról, és lehetőleg frissen, minél hamarabb felhasználunk. Gyenge, permetező vízsugár alatt vagy vízbe merítve leöblítjük-megmossuk, lerázzuk róluk a vizet, és tiszta konyharuhával gyengéden szárazra lapogatjuk.

2. A lisztet mélyebb tálba szitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgákat elkeverjük a liszttel, apránként beledolgozzuk a sört, azután lefedjük, és 15-30 percet pihentetjük.

3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük 1 csipet sóval, majd kanalanként, kíméletesen beledolgozzuk a masszába. Az olajat nem túl mély, ámde nagyobb lábasba-serpenyőbe öntjük és felforrósítjuk (akkor jó, ha 1 csipet beleszórt só vagy 1-2 pötty sörtészta azonnal habosodni kezd benne).

4. A virágokat egyenként belemártjuk a masszába, lecsepegtetjük, és a forró olajba tesszük. Mérsékelt tűzön, fedő nélkül 4-6 percig, aranysárgára sütjük. Papírkendőre szedve felitatjuk a virágernyőkről az olajat, majd addig is, amíg az összes kisül, papírkendővel bélelt nagyobb tálra vagy tepsire rakosgatjuk őket, és 100 °C-ra előmelegített, kikapcsolt, résnyire nyitott ajtajú sütőben melegen tartjuk. A porcukrot és a fahéjat összekeverjük, tálaláskor meghintjük vele a virágokat, és lehetőleg azonnal, frissen-ropogósan fogyasztjuk.

Tippek:

Készíthetünk hozzá tejjel vagy borral készített vaníliás desszertöntetet, de kínálhatjuk csinos tálkába szedett eper- vagy egyéb pikáns gyümölcsöntet, illetve híg dzsem kíséretében is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

250 kcal/4 darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Hagymás-diós
karfiolsaláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Szerencsegomba
tojásból

Sajtkrémes
mártogató

Ringlis
krumplisaláta

Húsos
lilahagymatorta

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Vitaminsaláta
rokfortos öntettel

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: