DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták

Fotó: Hemző Károly
Epres-krémes
palacsintakendő
Hozzávalók 8 palacsintához:
- 100 g finomliszt
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 2,5 dl tej
- 1 ek. olaj
- 1 ek. rum
- A mártáshoz és a töltelékhez:
- 500 g eper
- 100+50 g porcukor
- 1 citrom
- 1 ek. étkezési keményítő
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 1/2 dl rum
- 4 citromfű- vagy mentabóbita
1. A palacsintákhoz simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a sóval és a tejjel, lefedjük, 30 percet pihentetjük. Ezután elkeverjük benne az olajat és a rumot, ha túl sűrű volna, egy kevés buborékos ásványvízzel/szódavízzel hígítjuk, és 8 palacsintát sütünk belőle.
2. A mártáshoz az epret megmossuk, megtisztítjuk, félbe-negyedbe vágjuk, mélyebb tálkába tesszük. Meghintjük 100 g porcukorral és a citrom átszűrt levével, lefedjük, 30 percig pácoljuk-érleljük, majd levével együtt, lábaskába szedjük. Fedő nélkül 5 percig főzzük, aztán hozzáadjuk a 1/2 dl hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, éppen csak felforraljuk-besűrítjük (1 perc), melegen tartjuk.
3. A töltelékhez a pudingporból, a tejből és a maradék 50 g porcukorból krémet főzünk, hagyjuk langyosra hűlni, aztán belekeverjük a rumot (ha gyerek is kap belőle, elhagyjuk, illetve rumaromát használunk!), és arányosan elosztva megtöltjük vele a palacsintákat. Zsebkendőszerűen összehajtjuk, nagyobb tálra vagy 4 kistányérra fektetejük őket, bevonjuk a forró epermártással, és citromfű- vagy mentabóbitákkal díszítve kínáljuk. Melegíthető!
Fontos:
Ha cserép-/tűzálló üveg tálban raktuk le az ételt, és sütésig a hűtőszekrényben tároltuk, hideg sütőben kell kezdeni a sütést, mert a nagy hőmérsékletkülönbség miatt elpattanhat a tál!
Tippek:
Jó vendégváró, mert a töltött palacsintákat előre elkészíthetjük, majd 1 nagyobb vagy 4 tűzálló tálkába fektetjük, és tálalás előtt 200 °C-ra előmelegített sütőben (vagy mikróban) néhány perc alatt átforrósítjuk.
Elkészítési idő:
45 perc
+ 30 perc pihentetési idő
Energiatartalom:
193 kcal/darab
Nehézségi fok: