VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák
A balkáni és kis-ázsiai konyha egyik jellegzetes csipegetnivalója a keleti és zöldfűszerektől illatos, mazsolás-mandulás rizzsel töltött zsenge szőlőlevél,
a dolmákia, amely nélkül a görög előétel-kínálat egyenesen elképzelhetetlen
volna. Hidegen, de nem behűtve a legfinomabb.

Fotó: Hemző Károly
Görög töltike
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g hosszú szemű rizs
- só, bors
- 40 db zsenge szőlőlevél
- 2 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-1 kis csokor kapor és petrezselyem
- 2 szál (15-20 levél) menta
- 50 g hámozott mandula
- 80 g puha mazsola
- 3+2 ek. (classico) olívaolaj
- 1/4 kk. szegfűbors
- 1/4 kk. őrölt fahéj
- 1 zöldségleveskocka
- 2 biocitrom
1. A rizst enyhén sós, bő vízben majdnem puhára főzzük (15 perc), leszűrjük, lecsepegtetjük. A szőlőleveleket megmossuk, bő vízzel leforrázzuk, majd hideg vízzel leöblítjük, patyolattiszta konyharuhákra terítjük, szárukat kicsípjük/ollóval eltávolítjuk.
2. A töltelékhez a hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, (2-3 szál kapor kivételével) leveleiket felaprózzuk. A mandulát durvára vágjuk, a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
3. 3 ek. olajban megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a mazsolát és a mandulát, 1 percig pirítjuk, aztán beleforgatjuk a rizst. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a szegfűborsot, a fahéjat és a zöldfűszereket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
4. 8 szőlőlevelet nagyobb lábas aljára terítünk. Arányosan elosztva 24 ép-szép szőlőlevél közepére halmozzuk a tölteléket, felhajtjuk a széleket, majd szorosan feltekerjük őket, és hajtott oldalukkal lefelé, egy rétegben, körkörösen a lábasba rakosgatjuk, és közéjük morzsoljuk a leveskockát.
5. A citromokat megmossuk, egyet héjastul felkarikázunk, a töltikék tetejére fektetjük, meglocsoljuk a maradék 2 ek. olajjal, aztán betakarjuk a maradék 8 szőlőlevéllel. Nehezéknek tetejükre borítunk egy lapostányért, felöntjük annyi hideg vízzel (5-6 dl), hogy a töltikék „derekáig” érjen, felforraljuk. Fedő alatt, szelíd tűzön 30-35 percig főzzük, majd a lábasban hagyjuk kihűlni.
6. Tálaláskor csinos tálba rendezzük a töltikéket, a maradék derezdekre vágott citrommal és a félretett kaporszálakkal (tetszés szerint néhány gerezd paradicsommal) díszítjük. Jól behűtött joghurtot, olívabogyót, friss kenyeret kínálhatunk hozzá.
Változatok:
Húsos változat:
80 g rizzsel, 200 g darált bárány/marhahúsból, a fenti hozzávalókkal készül, a fahéj, mandula és a mazsola elmaradhat, tehetünk viszont bele egy kevés pirospaprikát.
Megjegyzések:
A görögök gyakran citrommártássalfogyasztják:
50 g vajat/margarint felovasztunk, hozzáadunk 50 g lisztet, apránként 5 dl forró húslevest (kockából), és folyamatosan keverve besűrítjük. 2 tojássárgáját eldolgozunk 1 citrom átszűrt levével és 3-4 ek. mártással, majd a mártás egészéhez adjuk, éppen csak összeforrósítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, néhány szál finomra vágott petrezselyemmel illatosítjuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé
Elkészítési idő:
1 óra 30 perc
+ 1 óra hűlési idő
Energiatartalom:
310 kcal/adag
Nehézségi fok: