VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák
A zsenge tavaszi-nyáreleji zöldségekből − élen a fenséges spárgával −, a karakteres füstölt nyelvből és az érett-markáns rokfortból feledhetetlen tortát süthetünk, amelyet előételként, köretként, sőt különleges italkorcsolyaként is kínálhatunk –
ez utóbbi esetben 12 vékonyabb szeletre, vagy (a formában hagyva) nagyobb
falatnyi kockákra vágjuk.

Fotó: Hemző Károly
Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel
Hozzávalók 8 szelethez:
- A tésztához:
- 250 g finomliszt
- 125 g vaj/margarin + diónyi a formához
- 1 kk. tejföl
- 1/2 kk. só
- 1 tojássárgája
- A töltelékhez és az öntethez:
- 250 g zöldspárga
- 1 csokor újhagyma
- 2 szál zsenge sárgarépa
- 100 g főtt, füstölt marhanyelv
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek. olaj
- 150 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
- só, bors
- 100 g érett rokfort vagy kecskesajt
- 2,5 dl tejföl
- 3 tojás
- szerecsendió
1. A tésztához összedolgozzuk a lisztet a felsorolt hozzávalókkal, cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük.
2. A töltelékhez a zöldségeket megtisztítjuk. A spárgasípok fás szárvégét levágjuk, a díszítéshez 8 spárgafejet 7-8 cm-es szárával egyben hagyunk, a többit 2-3 cm-es darabokra aprítjuk. Az újhagymát 8-10 cm zöldjével együtt felkarikázzuk, a sárgarépát és a nyelvet 1x1 cm-es kockákra aprózzuk. A petrezselyemleveleket finomra vágjuk.
3. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a zöldborsót, a répát és a felaprózott spárgát, néhány percig élénk tűzön pirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tetejére fektetjük a 8 spárgafejet, és fedő alatt, nem kevergetve, csak meg-megrázogatva az edényt, 5 percig pároljuk, levét fedő nélkül elfőzzük. Hagyjuk kihűlni, a spárgafejeket félretesszük, a többiben lazán elkeverjük a nyelvet.
4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát kikenünk vajjal/margarinnal. A tésztát lisztezett munkalapon 30-32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a formába terítjük-nyomkodjuk. Szegélyét körbevágjuk, alját villával sűrűn megszurkáljuk. Beleterítjük a zöldségragut, tetejét csillagalakban kirakjuk a félretett spárgafejekkel, végül rámorzsoljuk a sajtot.
5. Az öntethez elkeverjük a tejfölt a tojásokkal, ízlés szerint sóval, borssal, csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval és a petrezselyemmel, majd egyenletesen a töltelék tetejére öntjük, és 45-50 percig sütjük (tűpróba!). Melegen vagy langyosan tálaljuk, de hidegen (nem behűtve!) is finom, különleges.
Italajánlat:
Félszáraz borok