SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták
Senkit se riasszon el a hozzávalók sokasága, mert ez mennyei sütemény voltaképpen olcsó, nagyon kiadós, ráadásul egyszerűen elkészíthető (csak a kelesztés és a sütés időigényes). Nyári vasárnap délutánra való, igazi házi-családi sütemény. Másnap is finom – már ha marad belőle...

Fotó: Hemző Károly
Nektarinos-
túrós kocka
Hozzávalók kb. 24 kockához:
- 1,25 dl tej
- 1/2 kk.+50 g porcukor
- 30 g élesztő
- 300 g finomliszt
- só
- 1 tojás
- 80 g lágy vaj/margarin
- 2 kg magvaváló nektarin
- 8 babapiskóta
- 100 g fahéjas porcukor a szóráshoz
- 750 g krémtehéntúró
- 2,5 dl tejföl
- 150 g porcukor
- 1 tasak bourbon vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 4 tojás
- 1 biocitrom reszelt héja
1. A tésztához fellangyosítjuk a tejet, elkeverjük 1/2 kk. porcukorral és a beletördelt élesztővel, felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, a liszt peremére szórunk 50 g porcukrot és 1 csipet sót. A mélyedésbe öntjük az élesztős tejet és a kissé felvert tojást, majd középről kifelé haladva fakanállal összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat/margarint, és a robotgép dagasztóbetétéjével fényesre-hólyagosra kidolgozzuk. Tetejét megszórjuk 1 kk. liszttel, folpackkal letakarjuk (hogy meg ne kérgesedjen a tészta teteje), és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
2. Közben megmossuk a nektarint, szárazra töröljük. A babapiskótákat vastagabb nejlontacskóba tesszük, és nyújtófával vagy húsverővel finom morzsává törjük.
3. Az öntethez simára keverjük a túrót, a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a pudingport, egyenként a tojásokat, végül a reszelt citromhéjat.
4. A mélyebb, zománcos sütőtepsit „megpöttyözzük” margarinnal (hogy jól tapadjon rá a papír), kibéleljük sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra nyújtjuk, feltekerjük a nyújtófára, a tepsibe fektetjük, széleit felmagasítjuk, és megszórjuk a babapiskótamorzsával.
5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeverés 170 °C). A nektarinszemeket félbevágjuk, kimagozzuk, vékony gerezdekre szeljük, majd a tésztára terítjük, és egyenletesen bevonjuk a túrókrémmel.
6. Középső bordamagasságon 1 órán át (légkeveréssel 35-40 percig) sütjük (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd papírostul sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor 6x6 cm-es kockákra vágjuk, és megszórjuk fahéjas porcukorral.
Tippek:
Kényeztetésképpen kevés jó minőségű őszibarackvodkával illatosított, vaníliás cukorral édesített, krémes állagúra felvert tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
Változatok:
Készíthetjük szilvával is, ez esetben szilvapálinkát használunk a tejszín ízesítésére.