SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Paradicsomos-olívás
újkrumplisaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g apró szemű újkrumpli
- só
- 15-20 szem rózsabors
- 2 ek. fehérborecet
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 szem fekete olívabogyó
- 15 szem chilipaprikával töltött zöld olívabogyó
- 2 nagyobb, kemény paradicsom
- 2 dús szál bazsalikom
1. A krumplit megmossuk, enyhén sós vízben, félrebillentett fedő alatt puhára főzzük (15-18 perc). Leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, meghámozzuk.
2. Az öntethez a boreceteben és 4 ek. vízben olvadásig keverünk 1/2 kk. sót, apránként beledolgozzuk az olívaolajat, végül a meghámozott, áttört fokhagymagerezdeket és a durvára tört rózsaborsot, meglocsoljuk vele a krumplit.
3. Kiemeljük a levükből az olívabogyókat, lecsepegtetjük, a krumplihoz adjuk. Csinos, nem túl mély tálba csúsztatjuk, lefedjük, szobahőmérsékleten 1 órán át pihentetjük-érleljük.
4. Tálalás előtt a paradicsomokat megmossuk, karcsú gerezdekre szeljük. A bazsalikomot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, leveleit lecsipkedjük, néhány bóbita kivételével finomra vágjuk, és lazán a krumplihoz keverjük. A tál szegélyét kirakjuk a paradicsomgerezdekkel, végül a félretett bazsalikommal díszítve kínáljuk. Hirtelensültek, grillezett húsok ideális kísérője.
Megjegyzések:
− Mivel a bazsalikom gyorsan elszíneződik, csak közvetlenül fogyasztás előtt aprózzuk fel és adjuk a salátához!
− Gazdagíthatjuk 1 közepes, felkarikázott lilahagymával, 6-8 eltördelt olajos ringlivel is.
− Borecetes-olajos, azaz vinaigrette-öntet (ejtsd: vinegrett) helyett készíthetjük joghurtmártással is: 4 dl natúr joghurtban elkeverünk ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, 1-2 gerezd áttört fokhagymát és 1 ek. (kész) bazsalikompestót, a saláta tetejét pedig megszórjuk 1-2 ek. pirított tök- vagy napraforgómaggal.
Elkészítési idő:
35 perc
+ 1 óra érlelési idő
Energiatartalom:
318 kcal/adag
Nehézségi fok: