SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

Fotó: Hemző Károly
Mákos-túrós-
gyümölcsös kocka
Hozzávalók 24 kockához:
- 50 g mazsola
- 1/2 dl rum
- 200 g darált mák
- 200 g hámozatlan, darált mogyoró
- 50 g finomliszt
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- 6 tojás
- só
- 140+60 g kristálycukor
- 180 g lágy vaj/margarin
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 bionarancs reszelt héja
- 1/4-1/4 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
- 150 g málna- vagy ribizlilekvár
- A krémhez:
- 9 zselatinlap (15 g)
- 750 g tehéntúró
- 5 tojássárgája
- 150 g kristálycukor
- 1 biocitrom héja és leve
- 7,5 dl tejszín
- A díszítéshez:
- 1 doboz őszibarackbefőtt (820-850 g)
- 3-4 kivi
- 1 tasak színtelen (12 g) tortazselépor
1. A tésztához a mazsolát beáztatjuk a rumba. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20x30 cm-es tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Összekeverjük a mákot, a mogyorót, a lisztet és a sütőport. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval, majd 140 g apránként hozzáadott kristálycukorral habbá verjük.
2. A vajat/margarint kikeverjük 60 g kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt narancshéjjal és a fűszerekkel. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a mákos keverékkel felváltva a tojáshabot, végül a rummal együtt a mazsolát, és a tepsibe simítjuk. Középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán két lapra vágjuk. A lekvárt felforrósítjuk (ha magok vannak benne, átszűrjük), és megkenjük vele a lapok vágott felületét.
3. A krémhez a túrót kétszer krumplinyomón vagy szitán áttörjük. A zselatint beáztatjuk 2 liter hideg vízbe. A tojássárgákat gőz fölött habosra keverjük a kristálycukorral, a citrom reszelt héjával és levével, lehúzzuk a tűzről. A zselatint jól kinyomkodjuk, olvadásig keverjük a krémben, aztán több részletben beleforgatjuk a túrót, végül a kemény habbá vert tejszínt.
4. Arányosan elosztva megkenjük a krémmel a tésztalapokat, egymásra illesztjük-nyomkodjuk őket, és 12 órára betesszük a hűtőszekrénybe (1 óra múlva megköt annyira a krém, hogy alufóliával lazán letakarhatjuk).
5. Tálalás előtt egy órával a díszítéshez az őszibarackokat leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük (levüket megtartjuk), és vékony szeletekre vágjuk. A kiviket meghámozzuk, felszeleteljük, majd kissé egymásra csúsztatva, az őszibarackkal felváltva a sütemény tetejére csinosítjuk. 2,5 dl befőttléből és a tortabevonóporból elkészítjük a zselét, és széles ecsettel/kis merőkanállal, kisebb adagokban bevonjuk vele a gyümölcsöket. 1/2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe, végül 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint formára-méretre vágva kínáljuk.
Tippek:
Gyümölcsök és bevonat nélkül pompásan viseli a mélyhűtést, fogyasztás előtt 4-5 órával szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, csak azután díszítjük.
Változatok:
Kisebb szemű, megtisztított friss eperrel is készíthetjük: az eperszemeket egészben vagy félbevágva elrendezzük a sütemény tetején, és piros tortabevonóból készített zselével vonjuk be, a többi ugyanaz.
Italajánlat:
Édeskés pezsgő vagy desszertbor
Elkészítési idő:
2 óra
+12+12 óra hűlési idő
Energiatartalom:
425 kcal/kocka
Nehézségi fok: